Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zbornica predlaga, da vstopne točke organizira NIJZ in v njih izvaja preglede ter usmerja paciente ​

26.02.2020 11:07

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 26. februar 2020.  V Zdravniški zbornici Slovenije še naprej z zaskrbljenostjo spremljamo organiziranje zdravstvene oskrbe v primeru izbruha epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Po izjavah Ministrstva za zdravje naj bi se v Sloveniji vzpostavilo 55 vstopnih točk, in sicer v okviru enot nujne medicinske pomoči na primarni ravni. Zdravniška zbornica Slovenije sporoča, da taka rešitev ni ustrezna, saj vodi v nenadzorovano širjenje bolezni tako med pacienti kot med zaposlenimi zdravstvenimi delavci.

Zdravniška zbornica Slovenije zato predlaga, da se s ciljem maksimalne preventivne zamejitve širjenja koronavirusa regijske vstopne točke organizira v okviru območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), to je zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči.

Na teh vstopnih točkah NIJZ naj aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, ki bodo v vsakem posameznem primeru odločili glede nadaljnje obravnave. Vse osebje na vstopnih točkah naj bo dobro opremljeno z zaščitnimi sredstvi, naj se organizira ustrezno in pravilno jemanje brisov, diagnostika in usmerjanje oseb oz. bolnikov glede na anamnezo in rezultat testiranja: torej ali bo pregledana oseba usmerjena v bolnišnico, zdravljenje na domu ali samoizolacijo ali karanteno, ko bo vzpostavljena.

Takšno organizacijo, ki je zunaj obstoječih enot primarne zdravstvene dejavnosti, je nujno vzpostaviti, saj pacienti, ki sumijo, da so zboleli za koronavirusom, po odvzemu brisa na rezultat čakajo tri ure. Treba je poskrbeti, da se tisti, ki niso okuženi, ne okužijo med čakanjem na rezultat. V zdravstvenih domovih in enotah nujne medicinske pomoči v večini primerov takih ustreznih izoliranih prostorov za karanteno ni na voljo. Zdravniki se tudi sprašujejo, kako ravnati, če pacient, ko čaka na rezultate testa, zavrne čakanje v posebnem prostoru in uporabo posebne maske. Ali naj v takem primeru zaradi zaščite ostalih pacientov pokličejo policijo?

Zdravniška zbornica je vzpostavila osebne stike z našimi zdravniki, ki delujejo v tujini in nas seznanjajo z organizacijo zdravstvenega sistema v teh kriznih razmerah. Zato bomo objavljali tudi njihova sporočila.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije
Miha Lukač, dr. med., predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije
Iztok Kos, dr. med., generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije

Na prošnjo elektoronskih medijev je dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije na to temo podala tudi izjavo za medije.

Posnetek je dostopen tukaj >>>

Dr Zdenka Čebašek Travnik, predsednica ZZS izjava za medije 26 02 2020_bilten