Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Kako so se obvladovanja okužbe z koronavirusom lotili na Švedskem

26.02.2020 17:19

Ljubljana, 26. februar 2020. Zdravniška zbornica Slovenije je v stikih tudi z zdravniki iz tujine. Na Švedskem so imeli po podatkih od danes dopoldne, kot nam je sporočila zdravnica Damjana Palčič Berce, dr. med., za zdaj potrjen en primer. Vendar je Švedska že obvestila javnost, da imajo v državi povišano verjetnost pojava novih primerov glede na dogajanje v Evropi in glede na dejstvo, da Švedi veliko potujejo. Povedala je tudi, da je na Švedskem primarni nivo izključen iz postopkov jemanja brisov in obravnave potencialno okuženih pacientov. 

»21. februarja 2020 smo vsi zdravstveni domovi v naši regiji, ki je po velikosti enaka kot Slovenija, prejeli centralna podrobna navodila o tem, kako ravnati v primeru suma na okužbo s koronavirusom. Navodila imajo 13 strani, oblikovali so jih Ministrstvo za zdravje, epidemiološka služba in Institut za nacionalno zdravje. Odgovornost naše direktorice je, da nas vse zaposlene v najkrajšem možnem času informira o teh novih pravilih, in tudi, da nam priskrbi ustrezno zaščitno opremo, če se slučajno zgodi, da kateri od bolnikov kljub drugačnim pravilom vseeno pride k nam v ZD osebno, namesto da bi nas kontaktiral po telefonu, kot določajo navodila,« pojasnjuje razmere na Švedskem zdravnica Damjana Palčič Berce.

Pojasnila je še, da javnost informirajo preko zdravstvenih spletnih strani – to je Inštituta za nacionalno zdravstvo in predvsem preko 1177 (to je nacionalna spletna stran in hkrati telefonska številka za zdravstvene informacije bolnikom). Vsi morajo v primeru, da so bili na katerem od ogroženih območij in da imajo znake in simptome koronavirusa, poklicati na številko 1177, ki je na Švedskem že vrsto let prva vstopna točka za zdravstveno svetovanje populaciji.

»Takšne službe v Sloveniji ni. Na 1177 imajo tako tudi natančne podatke, da morajo vse te bolnike povezati z dežurnim infektologom in epidemiologom v regiji. Ti pa imajo nato spet navodila, kako organizirati prevoz teh bolnikov do regionalne bolnišnice na način, da je pri tem kontaktu izpostavljenih čim manj drugih ljudi. Če zdravnik oceni, da bolnik potrebuje prevoz z reševalnim vozilom, imajo reševalci v tem trenutku že zagotovljeno zaščitno opremo, drugače se svetuje potencialnim obolelim, da se sami pripeljejo do klinike. Vendar pa za to ne smejo uporabiti javnega prevoza (vlaka ali avtobusa). Klinike pa imajo poseben vhod in ambulanto za take primere,« še pojasnjuje Damjana Palčič Berce.