Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zbornica predlaga vzpostavitev mreže vstopnih točk po celotni Sloveniji za tiste, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom ​

25.02.2020 14:47

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 25. februar 2020. V razmerah, kot so na terenu, o katerih nam poročajo zdravniki na primarni ravni, Zdravniška zbornica Slovenije predlaga in odgovorne poziva k vzpostavitvi mreže vstopnih točk (vhodnih ambulant) po celotni Sloveniji, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z virusom COVID-19 lahko poklicali in odšli na pregled. Mreža ambulant in kontaktne številke bi morale biti javno objavljene za celotno Sloveniji in komunicirane preko vseh medijev. 

Država bi za te točke tudi laže zagotavljala ustrezne pogoje delovanja  – to je ustrezno zaščitno opremo za vse zdravstveno osebje, ki bi delovalo v teh ambulantah, in ločene ustrezne prostore. Prav tako bi iz teh točk država laže zagotovila jasno določeno logistično pot tako za prevoz pacientov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, kot za pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije.  

Zbornica te rešitve predlaga in jih bo ponavljaja še naprej vse do ureditve razmer, saj se na nas kljub številnim kriznim sestankom, ki naj bi tekli na najvišji državni ravni, kot lahko spremljamo iz poročanja medijev, še naprej obračajo člani (zdravniki in zobozdravniki). Ti iz ure v uro poročajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa.

Stališče Zdravniške zbornice Slovenije je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce. Zato NIJZ pozivamo, da pojasni, zakaj niso pri izvajalcih vse od 29. 01. 2020 preverili, ali ti imajo ustrezno opremo, ki je bila v navodilih.

Menimo, da bi NIJZ te podatke moral imeti sistematično zbrane že pred dvema tednoma, vse tiste izvajalce, ki mu podatkov ne bi sporočili, pa bi moral takoj vnovič pozvati, da mu sporočijo stanje zalog in ali imajo kakršnekoli težave z dobavami.