Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Navodila za ravnanje v zobozdravstveni dejavnosti ob izbruhu koronavirusa ​

24.02.2020 17:13

Na Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje je v imenu zobozdravnikov pismo naslovil tudi Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., predsednik Odbora za zobozdravstvo. Od obeh inštitucij pričakuje navodila za ravnanje zobozdravstvenih delavcev v zobozdravstvenih ambulantah.

Pri delu v zobozdravstvenih ambulantah je namreč nemogoče preprečiti kapljični prenos, saj delo poteka neposredno v stiku z ustno votlino ter hkrati v področju izdihanega zraka. Zato je še toliko bolj pomembno, da zobozdravniki dobijo natančna in jasna navodila, kako organizirati delo v zobozdravstvenih ambulantah v prihajajočih tednih.


Objavljamo celoten dopis:


Ministrstvo za zdravje in 
Nacionalni inštitut za javno zdravje

Zadeva: Navodila za postopanje v zobozdravstveni dejavnosti ob izbruhu koronavirusa

Spoštovani,

glede na navedbe novinarske konference Ministrstva za zdravje z dne 23. 2. 2020 in izbruh koronavirusa v sosednji Italiji, vas prosimo, da čimprej podate navodila za 
ravnanje zobozdravstvenih delavcev v zobozdravstvenih ambulantah.

Prosimo vas, da nam nujno odgovorite na naslednja vprašanja:

1. Ali morajo zobozdravniki, ki delujejo ob območju visokorizičnih con že uporabljati vso osebno zaščitno opremo (PPE), ki jo priporoča Evropski center za preventivo in kontrolo bolezni (ECDC) in striktno sledijo smernicam EU/EEA zdravstvenih ustanov, ki se ukvarjajo z infekcijami?

2. Kakšni so pogledi na preventivne in kontrolne ukrepe v zobozdravstvenih ambulantah?

3. Kakšna je vaša ocena glede na trenutni status koronavirusa v Sloveniji in okolici? Ali moramo zobozdravnikom svetovati, naj v svoji praksi uporabljajo višje varnostne ukrepe za zagotovitev tako pacientove kot svoje varnosti?

Med te ukrepe sodijo:
- zagotavljanje le nujnih zobozdravstvenih sprejemov,
- pozornost na simptome bolezni,
- natančnejša anamneza pacienta (popotniki),
- dodatna komunikacija s pacientom o preventivnih ukrepih,
- morebitni drugi ukrepi.

Spoštovani odgovorni, pri delu v zobozdravstvenih ambulantah je nemogoče preprečiti kapljični prenos, saj delo poteka neposredno v stiku z ustno votlino ter hkrati v področju izdihanega zraka. Zato je še toliko bolj pomembno, da zobozdravniki dobijo natančna in sna navodila, kako organizirati delo v zobozdravstvenih ambulantah v prihajajočih tednih.

S spoštovanjem,
Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.
predsednik Odbora za zobozdravstvo