Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Delna upokojitev zasebnikov

17.02.2020 14:38

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na prošnjo Zdravniške zbornice Slovenije izdal mnenje s št. 77-02150/2020 z dne 14. 2. 2020, s katerim je zavod potrdil, da lahko samostojni podjetnik ali zasebni zdravstveni delavec uživa pravico do delne pokojnine ter obenem še naprej neomejeno opravlja zasebno zdravstveno dejavnost.  

Zdravniška zbornica Slovenije je postavila vprašanje Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ali se lahko v skladu s 40. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju oseba (v konkretnem primeru zasebni zdravstveni delavec) zasebni zdravstveni delavec deloma upokoji obenem pa opravlja zdravstveno dejavnost še naprej v nespremenjenem obsegu (za polni delovni čas).

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v svojem mnenju pritrjuje mnenju zbornice, da lahko zasebni zdravstveni delavec (oz. izvajalec zdravstvene dejavnosti v obliki samostojnega podjetnika) opravlja samostojno dejavnost ter sočasno obdrži tako status uživalca pokojnine kot status zavarovanca. Iz tega izhaja, da lahko delno upokojeni zasebnik še naprej neomejeno izvaja svojo zdravstveno dejavnost, tudi če prejema delno pokojnino. Pri tem je edini pogoj, da ostane vključen v obvezno pokojninsko zavarovanje za vsaj dve uri dnevno oziroma 10 ur tedensko.

Mnenje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje s št. 77-02150/2020 z dne 14. 2. 2020 lahko preberete tukaj >>>.

Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije