Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Od leta 2017 se je število zdravnikov povečalo le za 202 in ne za 10 odstotkov

17.12.2019 12:31

Izjava za javnost

Ljubljana, 17. december 2019. Včeraj je predsednik vlade Marjan Šarec v Državnem zboru na poslansko vprašanje o pomanjkanju zdravnikov v Sloveniji med drugim odgovoril: »Število zdravnikov se je v zadnjih treh letih zvišalo za desetino.« Po podatkih iz Registra zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije je razlika med letoma 2019 in 2017 - 202, kar pri 6514 aktivnih zdravnikih še zdaleč ne predstavlja desetine.

Predsednik vlade Marjan Šarec v svojem odgovoru ni povedal, na osnovi česa je izrekel tako smelo trditev, s katero je očitno skušal poslance in javnost prepričati, da očitek o pomanjkanju zdravstvenih delavcev ne drži. Dokler teh navedenih podatkov ne bo ustrezno pojasnil, se zdravniki bojimo, da se vlada na osnovi tovrstnih zavajanj ne bo resneje lotila perečega problema pomanjkanja zdravnikov in tudi ostalega zdravstvenega osebja. Zdravniki opozarjamo na to, da se vlada v tem mandatu doslej še ni resno ukvarjala s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem v smislu, da bi izboljšala njihove delovne pogoje in jim odvzela nepotrebne administrativne obremenitve. Brez večjega števila zdravnikov in resnega zmanjšanja administrativnih obremenitev si v Zdravniški zbornici Slovenije ne znamo predstavljati, kako naj bi se zmanjševale čakalne dobe in povečevala dostopnost do zdravstvenih storitev.

Poleg tega se v zdravniški zbornici sprašujemo, iz katerih podatkov so pripravljali odgovor predsedniku vlade glede pomanjkanja zdravstvenega osebja. Iz podatkov Registra zdravnikov, ki ga vodi Zdravniška zbornica Slovenije, izhaja, da je v zadnjih treh letih (2017, 2018, 2019) število zdravnikov, ki so aktivni, res naraščalo, vendar ta rast ni bila 10 odstotkov, temveč bistveno manjša: število aktivnih zdravnikov v 2019 je 6514, leta 2018 je bilo 6396 in 2017 – 6312. Razlika med letoma 2019 in 2017 je 202, kar pri 6514 zdravnikih ne predstavlja desetine.

Nekorektno pa je tudi zavajanje v vsebinskem smislu, ko predsednik vlade pomanjkanje zdravnikov enostavno zanika. Pomanjkanje zdravnikov lahko izkazuje na različne načine, tudi z mednarodnimi primerjavami. Iz teh jasno izhaja, da spada Slovenija med države z majhnim številom zdravnikov, to je krepko pod povprečjem držav EU (https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf, stran 179) in tudi OECD (https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf, stran 181). Podatke o razpoložljivih zdravnikih prinaša tudi Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-datasets/product?code=tps00044), od koder povzemamo, da je v Sloveniji 3,10 zdravnika na 1000 prebivalcev, v sosednji Avstriji pa 5,18. Ne znamo si predstavljati, kako bi ob tej razliki lahko kdorkoli izjavil, da očitek o pomanjkanju zdravnikov ne drži. Zato pričakujemo pojasnilo.

število zdravnikov EU držav