Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zakaj se podaljšujejo čakalne vrste

06.12.2019 12:47

Pred kratkim, to je 3. decembra, je na naslov številnih zdravstvenih ustanov prispelo »pismo« z Ministrstva za zdravje z naslednjo vsebino:

Spoštovani,

v prilogi so priloženi podatki o številu čakajočih na posameznih storitvah, pri katerih se je število čakajočih v enem letu oz. v obdobju od 1. 9. 2018 do 1. 9. 2019 v vašem zavodu povečalo za več kot 100 čakajočih.

Pišemo vam, ker nas zanimajo razlogi za povečanje števila čakajočih na teh storitvah. S tem namenom vas vljudno prosimo za pisno pojasnilo o razlogih za povečanje števila čakajočih ter pojasnilo o ukrepih oz. aktivnostih, ki jih izvajate z namenom obvladovanja čakalnih dob na navedenih storitvah.

Na nacionalni ravni zaznavamo tudi opazno povečanje števila čakajočih na naslednjih storitvah, zato prosimo za pojasnila še za te storitve (v kolikor jih izvajate in na tem področju zaznavate povečano število čakajočih): kardiološki prvi pregled, revmatološki prvi pregled, okulistični pregled zaradi očal - prvi, oromaksiolafacioalni prvi pregled, drugi oralni operativni posegi, kolposkopija, vaginoskopija, endoproteza kolena, CT trebušnih organov s KS, MR glave brez kontrasta/s KS/lumbosakralne hrbtenice/kolena, UZ vratnih žil/dojk obojestransko/mehkih tkiv/vratnih žil, nevromišična elektrodiagnostika (tudi elektromiografija EMG), urološki prvi pregled, dermatološki prvi pregled.

Vaš odgovor pričakujemo do 10. 12. 2019 na naslov
gp.mz@gov.si s pripisom 0140-199/2019.

Vnaprej hvala in lep pozdrav!
Ministrstvo za zdravje

Oglasilo se je nekaj zdravnikov, ki so zbornico opozorili, da je to naloga, ki presega njihove že zdaj prevelike obremenitve (zato pa imajo čakalne dobe!). Menijo tudi, da »iskanje razlogov za povečanje števila čakajočih« ni njihova naloga, prav tako pa nimajo nobenih pooblastil, da bi podajali pojasnila, še manj pa lahko pišejo o ukrepih oz. aktivnostih, »ki jih izvajate z namenom obvladovanja čakalnih dob na navedenih storitvah.« 

Seznanjeni smo, da je bila na MZ ustanovljena delovna skupina za obvladovanje čakalnih dob v zdravstvu, sestavljena izključno iz zaposlenih na MZ, na podlagi vabila vodje delovne skupine, prim. Simone Repar Bornšek, pa naj bi se sestankov udeleževali še po en predstavnik ZZZS, NIJZ in zdravniške zbornice.

Iz zdravniške zbornice že dlje časa opozarjamo na zahteve zdravstvenih ustanov, predvsem pa NIJZ in MZ, ki povzročajo dodatne administrativne obremenitve, namesto da bi se te zmanjšale, kot smo se dogovorili že pred skoraj letom dni. Vrstijo se torej zahteve, da zdravniki še povečajo obseg svojega dela z namenom skrajševanja čakalnih vrst, kar pa pri zaposlenih povzroča malodušje in obup. Zdravniki se tudi vedno bolj zavedajo nevarnosti in hkrati bojijo, da bi zaradi hitenja ali preobremenitev naredili zdravstvene napake – zaradi katerih bi se znašli na sodišču kot (edini) odgovorni za te napake.

Vse vabimo, da zbornici še naprej sporočate morebitne  nerazumne zahteve s strani zavodov in regulatorjev. In mnenja o teh stvareh. Posredovali jih bomo pristojnim in objavili v naših sredstvih obveščanja.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik