Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Življenje ni rezervni del

19.11.2019 10:23
V nedeljo, 17. novembra 2019, smo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč pod sloganom Življenje ni rezervni del. Akcijo je pripravil zavod Varna pot, kot partner pa jo je podprla tudi Zdravniška zbornica Slovenije. 

Po številnih svetovnih mestih so na pobudo Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč in pod okriljem Združenih narodov  - potekali in še potekajo različni dogodki v spomin in opomin na 1,24 milijona umrlih in do 50 milijonov poškodovanih.

Na evropskih cestah je samo lani umrlo kar 25.100 ljudi, 1,8 milijonov pa se jih je hudo telesno poškodovalo - zato je, kot pravi evropska komisarka za promet ga. Violeta Bulc, edini pravi in human cilj: Vizija NIČ, ki od posameznika in institucij zahteva jasne aktivnosti, zaveze in dejanja.

Zavod Varna pot_splet
Foto: Robert Balen / Zavod Varna pot

Slovenske ceste so od osamosvojitve zahtevale 7.526 življenj, 295.665 ljudi se je poškodovalo
. »Te neme številke pa ne predstavljajo posledic in trpljenja ljudi, najdražjih, prijateljev, ki ob njih trpijo vrsto let in si morajo poiskati smisel in novo pot življenja. Nesreče se da preprečiti in to dokazujejo številne EU države, pa tudi naš slovenski napredek v zadnjih letih, vendar to ne sme biti stanje, s katerim se zadovoljimo, temveč moramo s povezovanjem in sodelovanjem težiti k uresničevanju Vizije nič,« poudarja Robert Štaba Predsednik zavoda Varna pot.
Statistika prometnih nesreč >>>


Zavod varna pot 2_splet
Foto: Robert Balen / Zavod Varna pot

Osrednja prireditev je potekala v soboto v Mestni hiši v Ljubljani, kjer je minister za javno upravo Rudi Medved predstavil številne aktivnosti in ukrepe Vlade RS, ki že potekajo in imajo za cilj aktivno podporo in povezovanje državnih in nevladnih organizacij za zagotavljanje Vizije nič na vseh področjih varne mobilnosti.

Dogodka se je v imenu zbornice udeležila predsednica Odbora za osnovno zdravstvo Vesna Pekarović Džakulin, dr. med. spec.

Državna sekretarka Ministrstva za zdravje  prim. Simona Repar Bornšek je izpostavila številne projekte, ki imajo posreden ali neposreden vpliv na varno mobilnost med katerimi sta alkohol in prepovedane substance zagotovo velik sistemski izziv. Navzoče sta nagovorili še generalna direktorica Direktorata za kopenski promet Ministrstva za infrastrukturo mag. Andreja Knez in v.d. direktorice Agencije za varnost prometa mag. Vesna Marinko, s svojo navzočnostjo pa je izrazila podporo aktivnostim tudi članica kabineta evropske komisarke mag. Violete Bulc.

Navzoče so nedvomno nagovorile navdihujoče življenjske zgodbe mladih ambasadorjev Kaje Kobal, Jasne Škrgič, Daria Divkovića in Taje Metličar, ki so kljub zaznamovanju s posledicami prometnih nesreč, svoji življenjski poti  dodali pozitivizem, srčnost in neizmeren trud ter vztrajnost v udejanjanju lastnih ciljev.

Vir: Zavod Varna pot

Zavod varna pot 3_splet
Foto: Robert Balen / Zavod Varna pot