Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Koordinacija zdravniških organizacij o Manifestu za spremembo zobozdravstvenega sistema ​

07.11.2019 14:42
KZO_05 11 2019_bilten

Osrednji temi novembrske seje Koordinacije zdravniških organizacij, ki se je sestala v torek, 5. novembra 2019, sta bili Manifest za spremembo zobozdravstvenega sistema in ponovno tudi vprašanje kompetenc v zdravstveni negi. 

»Pomen manifesta je predvsem v tem, da smo vse zobozdravnike poenotili okoli štirih perečih točk v zobozdravstvenem sistemu,« je v izjavi za medije po seji KZO poudaril Krunoslav Pavlović, predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in izpostavil potrebo po zagotovitvi univerzalnega dostopa do ustnega zdravja.

(1) Obstoječi sistem v zobozdravstvu namreč ne zagotavlja več kakovostnih in varnih storitev, (2) pacient bi moral imeti pravico do povračila dela ali celotnega stroška zobozdravstvenih storitev, ki jih lahko opravi pri kateremkoli zobozdravniku z veljavno licenco v Sloveniji, (3) zobozdravstvene storitve je treba definirati na podlagi strokovno usklajenih standardov in normativov ter (4) potrebna ja nova definicija košarice osnovnih zobozdravstvenih storitev, ki bi bila 100-odstotno ustrezno financirana iz javnih sredstev.

Pri temi o kompetencah v zdravstveni negi pa je dr. Zdenka Čebašek - Travnik dejala: »S strani zbornice smo opozorili vlado, da je po mnenju naše pravne službe ta dokument o priznanju kompetenc nezakonit.« Odgovora vlade še ni. Po besedah predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrada Kuštrina podpis tega dokumenta dela velike organizacijske težave, povzroča nevarno delo, popravek slabega dokumenta pa ni rešitev: »Dokument bi bilo potrebno umakniti in napisati popolnoma novega.«

Posnetek izjave za medije je dostopen tukaj >>>>