Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Kako digitalne inovacije že danes izboljšujejo zdravstveni sistem

10.10.2019 14:59

Zdravniška zbornica Slovenije je danes ves dan stičišče medicine in digitalnih rešitev za področje zdravstva. Spoznali smo odlične IT-rešitve, ki so nastale v sodelovanju med slovenskimi zdravniki in tehnološkimi strokovnjaki oz. podjetji.    

Dogodka se je udeležilo okoli 170 udeležencev, med njimi tudi kar nekaj zdravnikov in zobozdravnikov. Dr. Zdenka Čebašek - Travnik je v uvodnem nagovoru povedala, da je vesela in ponosna, da se to združevanje in odprta razprava, kako v zdravstvo uvesti več zdravnikom in pacientom prijaznih digitalnih inovacij, dogaja prav na zdravniški zbornici. Izpostavila je tudi pomembnost prizadevanja, da bi bila družba bolj demokratična pri vprašanjih prehrane, tako da bi bila povsod, še posebej pa v ustanovah (bolnišnicah, šolah), na voljo tudi polnovredna rastlinska prehrana. Prav to – kako lahko digitalizacija pri tem pomaga – je bila v nadaljevanju tudi tema enega od sklopov konference.

366.000 aplikacij za področje zdravstva - Orcha – iskalnik za aplikacije

Healthday_Orcha_bilten
Globalni oris razmer – kaj se dogaja na področju digitalnih aplikacij v zdravstvu – je podala Liz Ashall Payne, Orcha (podjetnica leta 2018 v Veliki Britaniji). Po njenih ocenah je na svetu okoli 366.000 aplikacij za področje zdravstva in zdravega življenja, ki dnevno beležijo 5 milijonov namestitev. Vendar pa številne ne dosegajo potrebnih standardov kakovosti. V podjetju Orcha jih aktivno iščejo in ocenjujejo kakovost >>>  

Uporaba protonske terapije za zdravljenje raka

Healthday_prof dr Primož Strojan_bilten
Na konferenci Healthday smo prisluhnili prof. dr. Primožu Strojanu, dr. med., z Onkološkega inštituta v Ljubljani, ki v sodelovanju s podjetjem Cosylab vizionarsko razvija uporabo protonske terapije za zdravljenje raka. Več v letos objavljenem članku v Delu >>>>

Digitalna rešitev za ambulanto za kronične ledvične bolnike - manj zapletov pri bolnikih in bistveno manj hospitalizacij


Prim. asist. Bojan Vujkovac
, dr. med., iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in Tomaž Furlan, Lucis d.o.o., sta na Healthday predstavila digitalno rešitev za ambulanto za kronične ledvične bolnike. Vodenje bolnikov na tak način prinaša manj zapletov, manj hospitalizacij, če pa do njih pride, so v povprečju krajše – tako se bolnikom bistveno izboljša kakovosti življenja. »Če bi takšne rezultate imelo zdravilo, kot jih ima ta digitalna rešitev – bi jutri dobilo dovoljenje za registracijo,« je bil slikovit primarij Vujkovac. Rešitev prinaša tudi do celo 60-odstotne prihranke za zdravstveni sistem pri obravnavi kroničnih ledvičnih bolnikov, zato bi bila še kako smiselna uvedba po vsej Sloveniji. A za zdaj, je priznal govorec, uvedba ni bila potrjena še pri nobenem drugem izvajalcu.  

V sklopu o prehrani v digitalni dobi – učinkih biotehnologije in drugih novih pristopih – je sodelovala prof. dr. Nataša Fidler Mis, univ. dipl. inž., iz UKC Ljubljana. Predstavila je celosten pristop k polnovredni rastlinski prehrani. Alberto Lázaro, Coquus (Galicija, Španija), pa je govoril o personalizaciji prehrane v bolnišničnih sistemih, podprti z umetno inteligenco.

Izkušnje in priporočila za digitalne inovacije v zdravstvu

Healthday_10 10 2019_okrogla miza_bilten
V nadaljevanju je sledila še vrsta drugih zanimivih predstavitev in okrogla miza, kjer je razprava tekla tudi o tem, zakaj digitalizacija v slovenskem zdravstvu zdravnikom prinaša vse več klikanja in jemlje dragoceni čas, namenjen pacientom – ko pa bi morala biti, prav nasprotno, v pomoč in razbremenitev.    

Dogodek se je zaključil s forumom – izzivov in rešitev. Rešitve sta komentirala tudi dva zdravnika:  asist. Staša Vodička, dr. med., spec. družinske medicine, ZD Murska Sobota, in dr. Gregor Prosen, dr. med., FEBEM, OE NMP, ZD Maribor.