Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izjava Koordinacije zdravniških organizacij - o kompetencah v zdravstveni negi

04.10.2019 11:05

KZO_bener

KOORDINACIJA ZDRAVNIŠKIH ORGANIZACIJ (KZO)

Zdravniška zbornica Slovenije

Slovensko zdravniško društvo

FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

 

Ljubljana, 4. oktober 2019. Po izmenjavi mnenj na seji Odbora za zdravstvo, ki je bila včeraj, 3. oktobra, v Državnem zboru, zdravniške organizacije zahtevamo in pričakujemo:

  • da zdravniki kot odgovorni nosilci zdravljenja sami odločamo o strukturi in usposobljenosti članov timov, katerih delo vodimo;
  • da se iz besedila o kompetencah v zdravstveni negi odstrani prva točka poglavja 2.5.1., ki določa, da v kompetence napredne zdravstvene nege spada, da ta samostojno preučuje, določa in predpisuje z dokazi podprte terapevtske intervencije, vključno s predpisovanjem zdravil in aktivnim nadzorovanjem učinkovitosti zdravljenja pacientov. Menimo, da je to določilo v nasprotju z veljavno zakonodajo ter predstavlja potencialno nevarnost za proces zdravljenja;
  • da zdravniki sodelujemo pri določanju kompetenc v zdravstveni negi pri vseh medicinskih postopkih, za katere smo odgovorni. Zdravniki ne pristajamo na to, da bodo kompetence naših sodelavcev določene le s strani njihovih poklicnih skupin;
  • ·v kolikor dogovarjanje s poklicno skupino zdravstvene nege ni sprejemljivo in ni mogoče, predlagamo ministrstvu, da preuči možnosti za vzpostavitev poklica zdravniški pomočnik, kot se to ureja v nekaterih evropskih državah (npr. v Nemčiji).

Zdravniške organizacije smo prepričane, da se mora dogovarjanje o poklicnih kompetencah v zdravstvenem sistemu preseliti iz političnih v strokovne kroge, ki so edini kompetentni za odločanje o tem, na kakšen način in s katerimi kadri se bodo izvajale zdravstvene storitve.

KZO zato pričakuje, da nas bo Ministrstvo za zdravje vključilo v vse procese spreminjanja predpisov na področju zdravstva.

Koordinacija zdravniških organizacij

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja KZO v 2019

Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva

Igor Dovnik, predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije