Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica – 160. Demenci prijazna točka v Sloveniji

20.09.2019 09:28

Moto letošnjega svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni je »Spregovorimo o demenci!«. Zato v tem mesecu vse članice Svetovne Alzheimer organizacije pripravljajo čim več javnih dogodkov za ozaveščanje javnosti. Tudi Zdravniška zbornica Slovenija se vsako leto pridružuje dogodkom društva Spominčica – Alzheimer Slovenija in tako odpira vrata za društva in zveze pacientov, ki se obrnejo na nas. To se mi zdi še posebej pomembno za tiste bolezni, ki jih še vedno označuje stigma. Poleg demence so to še druge motnje v duševnem zdravju, različne odvisnosti, kronična črevesna vnetna bolezen in druge bolezni, ki se jih bolniki in tudi njihovi bližnji sramujejo in jih skušajo prikriti.

O demenci je treba spregovoriti še bolj na glas in v vseh krogih družbe. Svojci potrebujejo informacije, podporo in razumevanje tudi v svoji soseski, saj večina oseb z demenco živi doma, svojci sami pa tega bremena ne zmorejo. Področje demence je treba sistemsko urediti, in to takoj. Država mora vzpostaviti tako skupnostne oblike pomoči kot institucionalno varstvo za vse tiste, ki ga potrebujejo. In teh je veliko. So del naše družbe, na katere ne smemo pozabiti, je ob današnjem dogodku, ko je tudi zdravniška zbornica postala Demenci prijazna točka, povedala gospa Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Spominčice – Alzheimer Slovenija. Prof. dr. Zvezdan Pirtošek je med drugim poudaril, da se odstirajo tudi področja pravne regulacije in občutljivih etičnih vprašanj pri ravnanju z bolniki z demenco.

160. Demenci prijazna točka odslej tudi na ZZS_19 09 2019

Projekt Demenci prijazna točka vključuje tudi usposabljanje zaposlenih in je odlična ideja z zelo dobro izvedbeno platjo. Zaposleni tako neposredno od strokovnjakov dobijo pomembne informacije o bolezni, do katerih sicer ne bi prišli na tako učinkovit način. Pridobljeno znanje bodo lahko uporabili tako v okviru Demenci prijazne točke kot v svojem domačem okolju in tako morda hitreje poiskali strokovno pomoč za svoje bližnje. Projekt poleg večje informiranosti pomembno vpliva na zmanjševanje stigmatizacije, zato menim, da sodi v vsako zdravstveno ustanovo.

Ko boste stopili v zbornico skozi glavni vhod, boste gotovo opazili simpatično nalepko, ki nas vse opozarja, da smo postali Demenci prijazna točka. In da je dobro, da o demenci govorimo čim več in čim bolj glasno.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik