Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Spoštovani vsi, ki jih to mora zanimati

13.09.2019 10:01

Na moj sestavek z naslovom »Diagnozi »ZZZS« in »Politika« ali nekaj o kompetencah« z dne 31. 8. 2019 je sledil odgovor s strani ZZZS, pod katerim je podpisan g. Damjan Kos iz sektorja za informiranje in odnose z javnostmi ZZZS. Povezavi:

https://www.dnevnik.si/1042896665

https://www.dnevnik.si/1042897359

V tem sestavku se bom osredotočil samo na eno stvar, ki je bila tema njegovega odgovora, in sami boste lahko ocenili, ali mi je g. Kos kos ali ne. Očita mi namreč skrajno naivnost, ker da ne vem, da so se nadomestila za bolniške odsotnosti povečala zaradi večje zaposlenosti in večjih plač. Seveda to vem, veseli pa me, da je to končno priznal tudi ZZZS, ki je do sedaj trdil, da večje plače niso problem ZZZS, saj se ZZZS ni pogajal oz. ni bil partner pri dogovarjanju med vlado in sindikati.

Zavodi, ki jih sofinancira ZZZS, namreč upravičeno trdijo, da jim ZZZS ne priznava višjih stroškov zaradi višjih stroškov dela. Sledita povezavi do člankov, ki zelo dobro pojasnjujeta celotno zadevo.

https://www.primorske.si/2019/01/09/visje-place-vec-denarja-tega-pa-ni

http://www.ssz-slo.si/poziv-predsedniku-vlade-za-zagotovitev-cene-zdravstvenih-storitev-ki-bo-krila-rast-stroskov-dela/

Le kratek citat iz enega izmed njiju: »Vašega odgovora (predsednik vlade v tistem času) na svoje pismo nismo prejeli, cena zdravstvene nege pa je bila v letu 2017 3,6 odstotne točke nižja kot v letu 2016, in to kljub temu, da so se stroški dela zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov in dviga minimalne plače povečali.«

Skrajno nenavadno je, da ZZZS priznava dejstvo, da so šle plače gor in so posledično višja tudi omenjena nadomestila; za povečanje vsote denarja, namenjenega plačam v zavodih, ki opravljajo zdravstveno storitev, pa noče slišati. Lahko rečem, da se je ZZZS končno zagovoril. Do sedaj so se držali argumenta, da drži le to, kar je zapisano v Splošnem dogovoru, čeprav je ta argument skrajno neresen in razgalja vso togost in hkrati arogantnost delovanja ZZZS, ki je že kar pregovorna. Zato menim, da je zaključek g. Kosa, da »je v kompleksnem zdravstvenem sistemu napredek mogoč le tako, da vsak deležnik v zdravstvu in družbi učinkovito izvaja svoje naloge, ter odvisen od uspešnosti sodelovanja med posameznimi deležniki«, šel čez mejo dobrega okusa. Kako lahko nek dom za ostarele nemoteno opravlja svojo funkcijo? Samo s povečevanjem doplačil za oskrbovance, saj jim eden izmed deležnikov ne priznava realnih cen storitev. Ali drugače, iz citata g. Kosa: »… da vsak deležnik v zdravstvu in družbi učinkovito izvaja svoje naloge,« prav veje dvoličnost delovanja ZZZS.

Si kdo od bralcev ob podražitvi npr. ogrevanja upa reči, da ima družinski proračun pripravljen februarja in upošteva ceno energenta izpred 5–6 let? Prej ali slej bi ga dobavitelj tožil in, glej ga zlomka, tudi zavodi tožijo ZZZS.

V tem trenutku je treba znova opozoriti na dejstvo, da podcenjenost programov v zdravstvu vodi v finančne izgube zdravstvenih in socialnih zavodov, te pa se kopičijo iz leta v leto. Varčevalni ukrepi gredo dostikrat na račun zmanjševanja števila zaposlenih, še bolj pa na račun brisanja investicij in razvoja. Posledično se pojavlja v javnosti skrajno negativen kritičen odnos do javnega zdravstva, ki ga po njihovem vodijo lobiji, lopovi, predvsem pa nesposobni menedžerji.

Podobno se je dogajalo pred več desetletji v Veliki Britaniji in vse, kar je takratna premierka ga. Thatcher znala narediti, je bila privatizacija številnih javnih podjetij, ki so pod neoliberalno regulativo (ključni podatek!) začela izkazovati dobičke. Ti uspehi so imeli tudi drug konec palice. Socialne razlike so se začele povečevati, družbena pravičnost pa padati.

Spoštovani, upam, da si ne želite povečevanja socialnih razlik tudi v Sloveniji. Bolj kot na drugih je na vas, da začnete krepiti javno zdravstvo. Z dopuščanjem siromašenja javnih zdravstvenih in socialnih zavodov s strani plačnika zdravstvenih storitev niste storili ničesar. S tem dajete razlog več za obstoj zasebnih zdravstvenih zavarovanj, saj le-ta zapolnjujejo samo izpraznjen prostor, iz katerega se počasi, a vztrajno umika javna storitev. Mimogrede pa bodo poskrbeli še za svoj dobiček. Tega jim ne smemo očitati. Omogoča jim ga neustrezna javna politika.

Boste sedaj kaj ukrenili?

Iztok Kos, dr. med., MBA in generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije