Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Rešitve v Aneksu št. 2 k SD 2019 ne razbremenjujejo zdravnikov na primarni ravni ​

22.07.2019 19:34
Sporočilo za javnost

Ljubljana, 22. julij 2019. Po prvi preučitvi sklepov o spornih vprašanjih v zvezi z Aneksom št. 2 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2019, ki jih je v četrtek sprejela Vlada RS, v Zdravniški zbornici Slovenije ugotavljamo, da Aneks št. 2 ne sledi Aneksu št. 1, ker ne omogoča 100-odstotnega financiranja programov zdravstvenih storitev pri 1.895 glavarinskih količnikih, temveč je to plačilo zagotovljeno šele pri državnem povprečju (v tem trenutku je to 2.389 glavarinskih količnikov).

Ugotavljamo, da je z Aneksom št. 2 za preseganje 1.895 glavarinskih količnikov sicer predvideno dodatno nagrajevanje, ki pa je vezano na podaljšanje ordinacijskega časa že tako preobremenjenih timov, citiramo: »Timi, ki presegajo število glavarinskih količnikov in želijo prejeti dodatna sredstva, morajo sorazmerno s predvideno višino dodatka podaljšati ordinacijski čas, vsaj ena dodatna ordinacijska ura mesečno oziroma ustrezno več, skladno s strokovno presojo.«

Prav tako ugotavljamo, da predlogi Zdravniške zbornice Slovenije o širitvah programov pri izvajalcih koncesionarjih za skrajševanje čakalnih dob niso bili sprejeti, kar ne sledi usmeritvi o vključevanju vseh razpoložljivih kapacitet pri izvajalcih za skrajševanje nedopustno dolgih čakalnih dob.

Zavedamo se omejenosti javnih virov financiranja zdravstva, vendar pa ugotavljamo, da rešitve ne sledijo predlogom Zdravniške zbornice Slovenije za spremembe Splošnega dogovora in ne razbremenjujejo zdravnikov v primarnem zdravstvu ter ne izboljšujejo oskrbe prebivalcev Republike Slovenije.

»Vnovič opozarjamo, da brez odločnejših, ciljno usmerjenih in finančno podprtih ukrepov razmer v slovenskem zdravstvu ne bo mogoče izboljšati,« poudarja prim. asist. Dean Klančič, dr. med., podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in v imenu zbornice vodja pogajanj za Splošni dogovor za leto 2019.