Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Uvedba eBOL ni usklajena z Zdravniško zbornico Slovenije

17.07.2019 14:36

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 17. julij 2019. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) in Slovensko zdravniško društvo (SZD), prav tako pa tudi zdravniki, ki so v imenu obeh organizacij sodelovali na delovnih sestankih za eBOL, niso podali nikakršnega soglasja za uvedbo eBOL. Na sestankih so zdravniki podali številne predloge in jih utemeljili. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki uvaja eBOL, jih za zdaj ni upošteval.

Kljub temu se v medijih in v komunikaciji ZZZS z izvajalci zdravstvene dejavnosti pojavlja trditev, da je, citiramo: »Uvedbo eBOL je ZZZS uskladil s predstavniki Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenskega zdravniškega društva, ki so imenovali svoje predstavnike v delovno skupino, ki je sproti pregledovala pripravljene načrte in rešitve s ciljem, da bodo vsebovale vse potrebne funkcionalnosti in bodo kar se da prilagojene postopkom v ambulantah in komunikaciji zdravnika z zavarovancem.«

»Tisti, ki smo ZZS in SZD zastopali na delovnih sestankih za eBOL, odgovorno trdimo, da nismo podali nikakršnega soglasja za uvedbo eBOL, zlasti na način, kot ga sedaj načrtujejo na ZZZS. Člani Odbora za osnovno zdravstvo ZZS (OOZ ZZS) se zlasti ne strinjamo s kratkim obdobjem preizkusne uvedbe eBOL in s predvidenim načinom financiranja stroškov uvedbe eBOL.  Imamo tudi resne pomisleke glede domnevnega zniževanja administrativnih obremenitev v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi uvedbe eBOL. Nedvomno dejstvo je, da bodo obremenitve vsaj v obdobju hkratne uporabe eBOL in papirnate listine še večje,« v odzivu na trditve ZZZS poudarjajo zdravniki, ki so v imenu ZZS in SZD sodelovali v delovni skupini.

eBOL je potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela v elektronski obliki. ZZZS je začetek pilotne uvedbe napovedal za 1. 9. 2019, od 1. 11. 2019 pa je predvidena uvedba za celotno Slovenijo. V zgolj dveh mesecih naj bi torej na ZZZS ocenili ustreznost povsem nove programske rešitve, programskim hišam naročili izvedbo morebitnih potrebnih popravkov, ponovno preverili delovanje aplikacije in izvedli izobraževanja t. i. izvajalcev oz. pogodbenih poslovnih partnerjev.

Zdravniška zbornica Slovenije zahteva, da se uvedba eBOL prestavi na obdobje, ko bodo vključeni predlogi, ki so bili s strani zdravnikov že podani, in predlogi, ki se bodo pojavili v podaljšanem testnem obdobju, ko si bodo zavarovanci lahko sami natisnil elektronsko podpisane bolniške liste s spletnega portala ZZZS in jih dostavili delodajalcem in/ali ko bodo delodajalci lahko (ali morali) prevzemali bolniške liste iz e-sistema.