Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike zaključila druga generacija slušateljev ​

11.06.2019 09:08

V soboto, 8. junija 2019, je s predstavitvami projektnih nalog in slovesno podelitvijo certifikatov zaključila 8-modulsko izobraževanje Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike že druga generacija slušateljev. 

Programa se je udeležilo 20 zdravnikov in zdravnic ter zobozdravnikov in zobozdravnic, skupaj s prvo generacijo pa že 44. Približno polovica udeležencev že opravlja vodstvene naloge v zdravstvenih zavodih. Oktobra 2019 pa naj bi usposabljanje začela že tretja generacija.

Certifikate je ob zaključku usposabljanja tokrat prejelo 15 slušateljev. Ostale čaka še zaključek in predstavitev projektnih nalog.

Udeležence so na slovesni podelitvi nagovorili: dr. Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, ki je poudarila, da je bila odločitev zbornice, da podpre tovrstno usposabljanje zdravnikov in zobozdravnikov, pravilna, kar potrjujejo tako ocene in odzivi slušateljev kot to, da je program uspešno zaključila že druga generacija zdravnikov in zobozdravnikov. Povedala je, da je bila pri Slovenskem zdravniškem društvu že ustanovljena posebna sekcija, ki združuje zdravnike in zobozdravnike z dodatnimi znanji iz menedžmenta, ekonomije in drugih vodstvenih kompetenc. Tako bodo lahko še naprej delili izkušnje z vodenjem in širili zavedanje pomembnosti pridobivanja tovrstnih znanj med kolegi zdravniki in zobozdravniki.  

Slovesnosti se je udeležila tudi primarijka Simona Repar Bornšek, dr. med., od 1. junija državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje. V svojem prvem govoru na tej funkciji je poudarila, da ni samoumevno, da je dober zdravnik že po naravi odličen vodja in menedžer. Tudi ni nujno, da so tisti, ki napredujejo s starostjo in strokovnimi nazivi, avtomatično dobri voditelji, organizatorji in motivatorji, ter dodala: »Kjer je volja, se najde pot. Veseli me, da ste prepoznali potrebe po dopolnitvi znanja.«

Udeležence sta nagovorila, jim zaželela vse dobro in predvsem uspešno vodenje še prodekan Ekonomske fakultete v Ljubljani prof. dr. Marko Pahor in prodekan za mednarodno sodelovanje Fakultete za management v Kopru doc. dr. Igor Rižnar.

Nato je sladila podelitev certifikatov in čestitke udeležencem.

Izobraževanje Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike je program, ki ga je oblikoval Zavod za razvoj zdravstvenega managementa (ZRZM) v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije. Je prvi tovrstni program v Sloveniji. Predavatelji na programu so izkušeni strokovnjaki z različnih področij – tako varnosti in kakovosti v medicini kot prava, ekonomije, vodenja in komunikacije. 

Zavod ZRZM združuje zdravnike in druge strokovnjake, ki so program zasnovali na podlagi dolgoletnih praktičnih izkušenj dela v zdravstvu. V tujini je tovrstno izobraževanje in usposabljanje zdravnikov in zobozdravnikov za vodenje zdravstvenih ustanov sistematičen in načrtovan proces. V Sloveniji pa ga je začela sistematično spodbujati Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z ZRZM.

Kot vedno ob različnih priložnostih poudarja predsednica dr. Zdenka Čebašek - Travnik, Zdravniška zbornica Slovenije podpira program, saj izkušnje iz tujine kažejo, da so zdravniki in zobozdravniki z dodatnimi znanji iz vodenja prav zaradi poznavanja medicine in zdravstvenega sistema povsod zelo iskani vodje zdravstvenih institucij. V tujini jih za te naloge načrtno usposabljajo. O tem je ob predstavitvi programa bodočim slušateljem spregovoril tudi prof. dr. Andrej Trampuž s Klinike Charité, ki je sodeloval pri snovanju programa.