Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Predpisovanje receptov za osebno rabo – ZZZS ni upošteval predloga zbornice

04.06.2019 12:21

Sporočilo za javnost

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni upošteval predloga Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), da se zdravnikom z opravljenim strokovnim izpitom vrne pravica do uporabe receptov za osebno rabo. Zdravniška zbornica bo predlog za to spremembo ponovno podala v javni razpravi o noveli Pravil OZZ (ki poteka do 28. junija 2019), prav tako poziva vse zdravnike in zobozdravnike, da se vključijo in podajo pripombe (tukaj >>>).   

Spomnimo, skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je 17. 9. 2018 spremenila Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ), med drugim v delu, ki je številnim zdravnikom odvzel pravico do predpisovanja receptov za osebno rabo. Kot smo takrat opozorili, sprememba z Zdravniško zbornico Slovenije ni bila usklajena.

8. 10. 2018 je na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije sledil sestanek vodstva zbornice in ZZZS.

Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS, je po sestanku zagotovil: »Sestanek je bil strokoven in zelo konstruktiven. Ugotovili smo, da ZZZS nikakor nima ambicije, da bi kakorkoli zmanjševal kompetence zdravnikov. Nasprotno, iščemo rešitve. Razprava je šla predvsem v smeri, kako bi specializante in tiste, ki opravljajo sekundariat in že imajo strokovna znanja ter strokovne izpite, vključili ne le v zdravljenje pacientov, ampak jim tudi omogočili uporabo receptov za osebno rabo.«

Celotna izjava za medije je dostopna na tej povezavi >>>>

Zdravniška zbornica je nato na Ministrstvo za zdravje 26. 10. 2018 poslala konkreten predlog (dopis >>> in obrazložitev >>>) za predpisovanje receptov za osebno rabo. Predlagala je, da bi to pravico imeli vsi zdravniki z opravljenim strokovnim izpitom.

Takratni minister Samo Fakin na to vlogo ni odgovoril, jo je pa nemudoma poslal na ZZZS, kjer so jo obravnavali več mesecev. Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa so nam 3. 6. 2019 sporočili, da naše pobude za spremembo 210. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ureja pravico do uporabe receptov za osebno rabo, niso upoštevali. 

Kljub temu je mogoče, da se ta sprememba na podlagi pripomb iz javne razprave, ki poteka do 28. 6.  2019, še vedno vključi v končni predlog spremembe Pravil OZZ, o katerem bo odločala skupščina ZZZS. Zbornica bo zato ponovno podala ta predlog. Pozivamo pa tudi vse člane, da oddate svoje pripombe ZZZS tukaj >>>.  

Spomnimo: brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo je ob lanski spremembi Pravil OZZ po oceni zbornice ostalo najmanj 3.100 zdravnikov in zobozdravnikov. To pomeni blizu 100.000 dodatnih obravnav pri že tako preobremenjenih zdravnikih v osnovnem zdravstvu.

Zbornica se zato sprašuje, zakaj se ZZZS, ki ima nalogo, da administrativno razbremeni družinske zdravnike, za to spremembo ni odločil.