Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

In vendar se premika …

16.05.2019 17:13

Za nami so tedni in dnevi napetega pričakovanja glede sprejema Aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru. Pogajanja niso bila uspešna, arbitraža tudi ne, na vrsti je bila vlada, ki je o Aneksu št. 1 odločila. Pogumna odločitev vlade, ki je Aneks potrdila, je prvi signal, da je minister Aleš Šabeder razumel sporočila zdravnikov in jih znal predstaviti članom vlade na način, da so Aneks št. 1 potrdili. Dodatno težo tej odločitvi daje dejstvo, da zdajšnjo koalicijo sestavljajo tudi politične stranke, ki so imele večino v prejšnji vladi – ta pa je, kot vemo, s svojimi nepremišljenimi ukrepi močno poslabšala stanje v zdravstvu. Zdaj je priložnost, da del tega popravijo.

Vsi vemo, da je sprejeti Aneks št. 1 zgolj prvi korak v smeri izboljševanja razmer v slovenskem zdravstvu. Zdaj so na vrsti naslednji koraki: odločitev gorenjskih družinskih zdravnikov glede morebitnega umika njihovih odpovedi delovnih pogodb in seveda Aneks št. 2, ki bo med drugim prinesel tudi finančno perspektivo. To pomeni, da bo denar, s katerim razpolaga ZZZS, dejansko sledil pacientom. Ta denar prispevamo mi vsi, tudi tisti, ki iz različnih razlogov ne morejo dobiti zdravstvene storitve v okviru javnega zdravstvenega sistema. Zato si obetamo, da bo prišel čas, ko bodo razmišljanja odločevalcev šla v to smer, kar pomeni, da bi pacienti prosto izbirali zdravnike, ki imajo dovoljenja za delo – torej ustrezne licence in prostore za izvajanje dejavnosti – denar iz ZZZS-ja pa bi jim sledil.

Zanimivo bo spremljati, kdaj bodo prve pozitivne spremembe občutili tudi pacienti, v imenu katerih so zdravniki v osnovnem zdravstvu odločno zastavili svojo socialno varnost. Kdaj bo politika dovolila, da se bomo zdravniki lahko svobodno odločali o tem, v kateri delovnopravni obliki bomo opravljali svoje delo in poslanstvo. Zdravniki spoznavamo, da je minister Šabeder pripravljen poslušati naše argumente in dejstva. Poslušal nas je in tudi razumel. Če bo tako nadaljeval svoj mandat, lahko pričakujemo izboljšave tudi v sekundarni in terciarni dejavnosti.

Lahko bi rekli, da so prva semena že vzklila – kaj bo iz njih zraslo, pa bo odvisno tako od zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev kot tudi od politike in pacientov.

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr. med., in Iztok Kos, dr. med., spec., MBA