Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

ZD Ljubljana, prof. dr. Marjeta Zorc in zdravnica Jožica Maučec Zakotnik so prejemniki državnih odlikovanj

14.05.2019 13:05

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Srebrni red za zasluge je za uspešno petdesetletno delovanje in zagotavljanje zdravstvene oskrbe v Ljubljani in okolici prejel Zdravstveni dom Ljubljana, ki na leto izvede poltretji milijon obiskov pacientov, z ambulantami zobozdravstvenega varstva otrok in mladine deluje v ljubljanskih osnovnih šolah, z ambulantami zdravstvenega varstva odraslih pa v domovih starejših občanov, in je s sedmimi enotami v ljubljanski občini danes največji zdravstveni zavod na primarni ravni pri nas. V imenu zavoda se je predsedniku republike zahvalil direktor Zdravstvenega doma Ljubljana gospod Rudi Dolšak in dejal, da jih je odlikovalo delo, ob tem pa skromnost, nesebičnost in skrb za nenehen stik z napredkom in za kakovost dela in storitev. Odlikovanje je posledica timskega dela vseh zaposlenih v ZD Ljubljana v zadnjih petdesetih letih, je tudi povedal direktor Dolšak. 

Za izjemne dosežke na področju medicine in za nove pristope pri uspešnem zdravljenju srčno-žilnih bolezni v slovenskem in mednarodnem prostoru je red za zasluge prejela prof. dr. Marjeta Zorc, dr. med, spec., ki je pred dvajsetimi leti ustanovila mednarodni center Medicor, eno pomembnejših evropskih ustanov za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, v kateri se je doslej zdravilo že več kakor 45.000 bolnikov. Kot je še zapisano v utemeljitvi, je odlikovanko izpopolnjevanje v različnih institucijah po svetu prepričalo, da zdravljenje ni samo tehnični proces. Ni dovolj, da si odličen zdravnik in imaš na voljo sodobne naprave - rezultat je izreden, kadar zdravnik združi svojo energijo in svoje znanje z energijo bolnika, ki hoče preživeti. V zahvali je odlikovanka poudarila, da je pri delu zdravnika pomembno, da v ospredje postavlja človeka, vsakega posebej in z njegovo lastno usodo. 

Medaljo za zasluge je prejela Jožica Maučec Zakotnik, dr. med., spec., za zasluge pri vzpostavitvi in vodenju programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki (programa Svit). V utemeljitvi je zapisano, da je Jožica Maučec Zakotnik dokazala, da je z ustreznim pristopom mogoče spreminjati družbeni odnos do zdravja in bolezni in ob aktivnem sodelovanju družbenih deležnikov uspešno zmanjševati pojavnost in razširjenost najnevarnejših bolezni našega časa. V zahvali je odlikovanka dejala, da je to priznanje zahvala vsem njenim sodelavcem in podpornikom, ki leta sooblikujejo program Svit. Zahvalila se je predsedniku republike, ki je dolga leta častni pokrovitelj tega programa, kar daje programu zelo pomembno prepoznavnost. 

Slovesnosti sta se udeležila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek – Travnik in podpredsednik Krunoslav Pavlović, ki sta vsem trem prejemnikom odlikovanj v imenu Zdravniške zbornice Slovenije in svojem imenu izrekla iskrene čestitke.

Posnetek slovesnosti je dostopen na spletni strani Predsednika države RS tukaj >>>