Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

KZO: Zdravstvo je v hudi, hudi krizi - za najbolj deficitarne specializacije znova zelo malo zanimanja ​

13.05.2019 15:58

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek - Travnik je po sestanku Koordinacije zdravniških organizacij (KZO), ki je bil v četrtek, 9. maja 2019, poudarila, da je bilo tudi pri prvem javnem razpisu specializacij za leto 2019 (do prvega roka za prijave) zelo malo zanimanja za najbolj deficitarne specializacije, kot sta družinska in urgentna medicina.

Na skupaj razpisanih 275 mest, je prispelo 229 prijav, a je kar 143 mest ostalo še nezasedenih: "To pomeni, da se je na nekatere specializacije prijavilo bistveno več zdravnikov, kot je bilo razpisanih mest. Za družinsko medicino je bilo na primer na voljo 62 mest, a je prišlo le 12 prijav."

Kot je poudarila predsednica, se na žalost ponovno soočamo s položajem, ko se je na najbolj deficitarne specializacije prijavilo zelo malo zdravnikov. Tako so pri urgentni medicini za deset razpisanih mest prišle tri prijave. Podobno slab odziv je bil pri otroški in mladostniški psihiatriji, kjer sta bili za deset mest le dve prijavi. »Od tega javnega razpisa si ne moremo obetati, da bo v naslednjih petih letih dovolj družinskih ali urgentnih zdravnikov,« je opozorila.

Ponovno je izpostavila, da po ocenah stroke primanjkuje 300 družinskih zdravnikov, zato v  Koordinaciji zdravniških organizacij vnovič opozarjamo, »da je zdravstvo v hudi, hudi krizi«.

Izrazito kritična do stanja v zdravstvu sta bila tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina ter predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. Oba sta pozvala vlado, naj čim prej reši problem neizvršljivosti noveliranih zakonov, ki jih je sprejela prejšnja vlada. »Zavod za zdravstveno zavarovanje in pod prejšnjo vlado novelirani zakoni so iz že minulih časov,« je razmere ponazoril prof. Dr. Komadina.

Tudi če bo zdajšnja vlada odpravila vse neumnosti prejšnje, bo to šele izhodišče za nujne spremembe, ki bodo slovensko zdravstvo naredile evropsko primerljivo, pa je ocenil Dovnik. Ob tem je vladajoči politiki še zastavil vprašanje: »Ali bomo dočakali trenutek, ko bodo odgovorni za slabo stanje zdravstvenega sistema kazensko odgovarjal za svoja dejanja?«

 

Povzeto po STA