Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Koordinacija zdravniških organizacij opozorila na probleme v zdravstvu

12.04.2019 14:11

Koordinacija zdravniških organizacij (KZO) se je včeraj sestala na aprilski seji, na kateri so, kot je za medije povedala dr. Zdenka Čebašek – Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja KZO v tem letu, govorili predvsem o aktualnih razmerah v osnovnem zdravstvu. Pri tej točki so predsedniki zdravniških organizacij poročali o doslej izpeljanih aktivnostih. Govorili so tudi o napadih na zdravniške organizacije in zdravnike v medijih v zadnjem času, ki se vrstijo in pa o razpisu specializacij, to je temi, ki je za mlade zdravnike najbolj pomembna.

V koordinaciji, ki jo sestavljajo, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, so opozorili, da razpisana mesta za specializacijo družinske medicine lahko ostanejo prazna. Zavzeli so se za izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja in pozvali k enotnosti med zdravniki.



Predsednik zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina je izpostavil, da so dogodki v zadnji dneh in tednih začeli prehitevati ministra za zdravje, ki se je znašel nemočen pred Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dodal je še, da tisti, ki si prizadevajo ohraniti današnji ustroj ZZZS, "v svoji slepoti najbolj prispevajo k nadaljnjemu razpadanju javnega zdravstvenega sistema", ki ga vse štiri zdravniške organizacije želijo ohraniti. Opozoril je tudi, da obstaja resno tveganje, da mesta na danes objavljenem razpisu za specializacije za družinsko medicino in ostala področja ne bodo zapolnjena.

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik je povedal, da se zdravstveni sistem počasi ruši sam vase ter da minister nima časa, da se seznanja z dogodki, ampak mora jutri začeti predstavljati rešitve. Dodal je, da so problem tudi pediatri, kjer je stanje zelo podobno, ali celo bistveno slabše, kot pri družinskih zdravnikih, saj so tudi pediatri preobremenjeni. Velika večina jih je starejših od 55 let, novi, ki prihajajo, pa ne bodo mogli nadomestiti niti tistih, ki bodo odšli. Pozval je tudi k enotnosti med zdravniki in dejal, da si Slovenija zasluži evropsko zdravstvo, ki bo temeljilo na solidarnosti in dostopnosti. Verjame, da je najboljša rešitev, da se zgledujemo po delujočem sistemih iz Evrope. Dovnik prepričan, da so zasebniki najranljivejši del zdravnikov ter da so problemi na vseh ravneh, tako na primarni, kot sekundarni. Poudaril je, da se malo govori o tem, da je splošni dogovor za leto 2019 ambulantnim zdravnikom na sekundarni ravni prinesel dvakrat do petkrat več prvih pregledov v primerjavi z lanskim letom.

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je spomnil, da so leta 2017 končno uspeli, da je modra knjiga postala del kolektivne pogodbe, kar pomeni, da so obveznosti iz modre knjige tudi pravice iz kolektivne pogodbe, ki jim jih ne more nihče odreči. Standardi in normativi so sprejeti in je treba temu prilagoditi način dela javnih zdravstvenih zavodov. Izpostavil je, da kljub pozivu ZZZS na tem področju ni nič naredil, in napovedal, da bodo delodajalce pozvali, naj spremenijo sistematizacijo, "da bomo sploh videli, koliko zdravnikov, na katerih oddelkih in v katerih javnih zavodih manjka", ter da se bo sploh lahko ocenilo, "kje je možno oziroma nemogoče delati po standardih in normativih".

Kuštrin je tudi odločno zavrnil namigovanja, da so odpovedi delovnih razmerij zdravnikov v Kranju in druge napovedane odpovedi zdravnikov v kakršnikoli povezavi s privatizacijo zdravstva ter da Fides in druge zdravstvene organizacije stojijo za tem. Poudaril je, da zagovarjajo javni zdravstveni sistem, "ki bo učinkovit, kar se bo kazalo v transparentnosti in dostopnosti". Spomnil je še na njihovo zahtevo po izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kuštrin je poudaril, da obstoječi plačni sistem pomeni uravnilovko in da ljudi, ki delajo najzahtevnejša dela, ne more nagraditi.

Predsednica zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek-Travnik je zaključila, da upa, da bo minister s svojo strokovno ekipo, ki jo gradi na ministrstvu, bolj uspešen kot njegovi predhodniki. Po njenih besedah se bo to videlo, če bo uspel premagati ZZZS in uveljavil obljubo s sestanka koordinativne skupine, da bi ustavili dodatno naročanje bolnikov nad 1895 glavarinskih količnikov na področju družinske medicine. To bo po njenem mnenju tudi prvi preizkus, kako močen je minister v odnosu do ZZZS in koliko podpore bo dobil tako v koaliciji, kot pri Levici.

Povzeto po STA