Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Javna tribuna: Zmoremo zgraditi sistem po meri bolnika in stroke v primarnem zdravstvu?

29.03.2019 11:28

V ponedeljek, 25. marca 2019, je na Zdravniški zbornici Slovenije potekala druga javna tribuna. Tokrat smo iskali odgovore na temo: Zmoremo zgraditi sistem po meri bolnika in stroke v primarnem zdravstvu?

Posnetek javne tribune si lahko ogledate tukaj >>>>

Družinski zdravniki: večina ima za enega pacienta pet minut ali še manj

V uvodu v javno tribuno je dr. Zdenka Čebašek - Travnik povzela ključne ugotovitve ankete med zdravniki in zobozdravniki na primarni ravni, na katero je odgovorilo okoli 600 članov.

  • Zdravnike in zobozdravnike pri delu najbolj moti administracija in birokracija ter pomanjkanje časa. Slaba organizacija in financiranje glede na rezultate ankete nista v ospredju.
  • Kar 60 odstotkov družinskih zdravnikov dnevno obravnava povprečno od 41 do 60 bolnikov, 19 odstotkov pa celo od 61 do 80.
  • V povprečju jih večina lahko enemu pacientu nameni pet minut ali manj.
  • Približno polovica družinskih zdravnikov odgovarja, da obveznemu vnašanju podatkov v računalnik povprečno nameni od 26 do 50 odstotkov dnevnega časa.
  • Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je kar 70 odstotkov družinskih zdravnikov že občutilo izgorelost.

Podrobnejši rezultati ankete so dostopni tukaj >>>>

Nabor ukrepov, ki jih je na javni tribunu napovedal ZZZS

Ana Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pojasnila, da so pripravili prvi nabor ukrepov, s katerimi bi lahko družinskim zdravnikom pomagali k zmanjšanju administrativnih bremen.

Ponovno bodo opozorili sekundarno raven: da imajo tudi specialisti na sekundarni ravni pooblastilo, da ko po napotilu osebnega zdravnika obravnavajo bolnike, zanje pišejo napotnice, določijo zdravila, medicinske pripomočke in da se pri e-naročanju ni treba dosledno držati vrste zdravstvene storitve, ki jo označijo na primarni ravni, ampak je ključno zdravstveno stanje, zaradi katerega je bil bolnik poslan v nadaljnjo obravnavo.

V okviru delovne skupine za spremembo Zakona o pacientovih pravicah bodo zagovarjali stališče, da se podaljša rok za predložitev napotnic z oznako redno in hitro s 14 na 30 dni. V okviru letošnje spremembe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja bodo odpravili dolžnost pisanja napotnic za kontrolne preglede.

Celoten nabor lahko poslušate na posnetku od 36 minute naprej  >>>>

Administrativne obremenitve primarne ravni zdravstvenega varstva

Zdravstveni dom Ljubljana pa je na ministrstvo za zdravje 15. marca naslovil pismo, v katerem opozarja na administrativne obremenitve primarne ravni zdravstvenega varstva, ki bi se jih lahko, kot so zapisali, odpravilo z manjšimi ukrepi.

Celoten dopis je dostopen tukaj >>>