Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

W.W.W.D. ali kaj bi naredili volkovi

22.03.2019 10:29

Pred kratkim sem dobila v dar knjigo Elli H. Radinger Modrost volkov. Kako razmišljajo, načrtujejo in skrbijo drug za drugega. Neverjetna knjiga, ki me spremlja, odkar sem jo začela brati, in tudi potem, ko sem zaključila s prvim branjem. In tako kot avtorica knjige, se tudi jaz vedno večkrat sprašujem W.W.W.D. (What would wolves do?)

V naslednjih desetih dneh nas čakata vsaj dva pomembna dogodka, če ne štejem začetka revizije Računskega sodišča. Na vsakega od teh se skrbno pripravljamo. Najprej na osmo nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine NSi in ima delovni naslov Družinski zdravniki – med pomanjkanjem in izgorelostjo. To je tema, ki je postala alarmantna še pred napovedano odpovedjo delovnih pogodb zdravnikov družinske medicine, zdaj pa se ji res ne sme več izogniti nihče, ki bi moral biti vključen v reševanje nakopičene problematike. V zbornici smo pripravili analize, ki kažejo precej drugačno sliko, kot jo ponujajo podatki ministrstva za zdravje, in jih bomo predstavili tako jutri v državnem zboru kot v ponedeljek na javni tribuni.
Drugi dogodek bo javna tribuna v ponedeljek, 25. 3. 2019, za katero smo pripravili tudi anketo z velikim odzivom članstva (doslej 564 prejetih odgovorov). Vsebina odgovorov potrjuje to, na kar zdravniki opozarjamo že več let. Pa ne le opozarjamo, politiki in vsakokratni vladi in ministrstvu zelo jasno sporočamo, kaj in kako bi bilo treba spremeniti, da bi bilo bolje za vse – tako za naše paciente kot za vse izvajalce zdravstvenih storitev. Naredili smo še korak več, na okroglo mizo 11. 3. 2019 smo povabili zbornice, strokovna združenja in sindikate, da bi skupaj naredili seznam perečih vprašanj, katerih se mora novi minister lotiti v najkrajšem času.

V zdravniški zbornici smo spoznali, da le z opozarjanjem odgovornih ne moremo doseči nobenih bistvenih sprememb na bolje. Dokaz za to je tako odgovor vlade na sklepe naše skupščine kot tudi neodzivnost na predloge, ki smo jih v pisni ali ustni obliki posredovali na vlado in ministrstvo za zdravje. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bomo zdravniki prešli k dejanjem, ki jih bodo razumeli. Ali bodo to nameravane odpovedi družinskih zdravnikov, stavka ali še večje število tistih, ki odhajajo v tujino, bo pokazal čas. Čeprav mediji ne kažejo naklonjenosti do takšnih akcij, pa je treba jasno povedati – zdravniki takšnega odnosa do našega poklica in dela ne moremo več prenašati. Zato se pripravljamo na akcijo. Kajti ne moremo več živeti pod pritiskom moralističnih in populističnih obtožb, da delamo premalo in da se borimo le za svoje privilegije. Čim večkrat si oglejmo video, ki govori o tem, kako nas drugi izkoriščajo, ali spremljajmo predloge Pamele Wible o tem, kako lahko stopimo na samostojno, neodvisno poklicno pot. Ne le v ZDA, temveč tudi pri nas. Morda si pri iskanju odgovorov lahko pomagamo z mislijo W.W.W.D.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik