Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Klubski pogovorni večer: Čas je za pokončno držo naših otrok

14.03.2019 12:44

V sredo, 13 marca 2019, je bil na Zdravniški zbornici Slovenije klubski pogovorni večer na temo: Čas je za pokončno držo naših otrok.

Mnenja in različne vidike zelo pereče problematike – bolečin v hrbtu zaradi slabe drže pri otrocih in vse pogostejših zdravstvenih težav – so osvetlili strokovnjaki z več ključnih področij.

Anita Jagrič Friškovec, dr. med., spec. šolske in urgentne medicine, ZD Celje, podpredsednica sekcije za primarno pediatrijo, je opozorila, da bi podobno kot za odrasle morali obstajati  preventivni programi tudi za otroke. Prepričana je, da bi eden takih nacionalnih programov moral biti program za pokončno držo (zdravo hrbtenico). Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., predsednica ZZS, je kot psihiatrinja izpostavila predvsem element motivacije, ki je za gibanje enako pomemben, in še, da je otroke najlaže motivirati skozi kreativno in aktivno igro. 

Jahnavi Vaishnav, dipl. fizioterapevtka, ZDL ZVC Vič, članica delovne skupine "Pokončna drža, dobra drža", je poudarila pomen uravnotežene krepitve predvsem tudi globokih mišic za dobro držo in opozorila na slabo dostopnost do fizioterapevtov v primeru bolečin v hrbtenici in vratu. Obravnava bi bila smiselna takoj, ne pa šele čez več mesecev.

Rade Pribaković Brinovec, dr. med., spec. javnega zdravja, predstojnik Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja, NIJZ, je pojasnil, da so centri za krepitev zdravja vzpostavljeni. Strinjal pa se je, da bi bilo treba okrepiti programe in s tem time za delo z otroki. Po njegovih besedah je za preventivo pri NIJZ na voljo okoli 15 milijonov evrov in v okviru tega poskusno izvajajo kar nekaj programov. Npr. na kar 25 lokacijah po Sloveniji že delujejo multidisciplinarni timi za pomoč predebelim otrokom.

Pogovorni večer je vodila Saša Staparski Dobravec, dr. med., spec. radiologije, vodja radiološkega oddelka za otroke in odrasle ZDL Vič. Kot pobudnica večera je predstavila program "Pokončna drža, dobra drža", ki ga vodi, in kakšne rezultate projekt dosega v osnovnih šolah, kjer so ga že vpeljali v delo z otroki.

Kmalu bodo na voljo tudi zaključki razprave in posnetek klubskega pogovornega večera.