Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Primer ponarejene diplome medicinske fakultete v 2017 – izbris iz registra in obvestilo policiji ​

21.02.2019 15:42

Ljubljana – 21. februar 2019. Na Zdravniški zbornici Slovenije smo v letu 2017 beležili primer ponarejene diplome medicinske fakultete, in sicer v postopku opravljanja pripravništva. Informacijo smo prejeli s strani neposrednega mentorja kršiteljice in takoj sprožili obnovo postopka. Po preverjanju podatkov na medicinski fakulteti, na kateri naj bi bila diploma pridobljena, je bilo ugotovljeno, da oseba tam ni diplomirala, niti ni bila nikoli vpisana na študij medicine. Postopek je bil zato zaključen z odpravo odločbe o pripravništvu in odločbe o vpisu v register. O ugotovitvah smo sočasno obvestili tudi policijo.

Trenutno je to edini tak primer, ki nam je poznan oz. je bila zbornica o njem obveščena v obdobju zadnjih desetih let.

Naj še pojasnimo, da zdravniški poklic lahko samostojno opravlja le zdravnik z licenco – to je doktor medicine z opravljeno specializacijo in specialističnim izpitom.

Pripravnik (od leta 2018 sekundarij) je doktor medicine, ki je končal medicinsko fakulteto, nima pa še licence. V času pripravništva, ki traja 6 mesecev, kroži po oddelkih bolnišnic ali dela v zdravstvenem domu. Določen mu je tudi nadzorni mentor. Poleg njega mu ustanova, kjer opravlja pripravništvo, dodeli še enega ali več neposrednih mentorjev. Vse delo opravlja v dogovoru in pod nadzorom mentorja, ki tudi ves čas spremlja in preverja njegovo znanje. Po končanem pripravništvu mora opraviti strokovni izpit.

Oboje, pripravništvo in strokovni izpit, sta pogoja, da lahko začne s specializacijo. Ta traja od 4 do 6 let in šele po uspešno zaključenem specialističnem izpitu doktor medicine postane specialist in lahko samostojno opravlja delo zdravnika specialista.

Prav to, da so tako pripravniki kot kasneje specializanti ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev, je pomembna dodatna sistemska varovalka, ki zagotavlja, da bi bile morebitne pomanjkljivosti v znanju zagotovo odkrite in bi stekli postopki dodatnega preverjanja znanja in vseh listin.