Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Javno pismo ministru Fakinu

11.02.2019 17:32

Spoštovani gospod minister,

ob nastopu vaše funkcije sem v javnosti poudarila, da imate dobre možnosti za uspešno delo, če si boste pridobili zaupanje zdravnikov in zobozdravnikov. Danes ste izpustili priložnost, da bi vsaj del tega zaupanja zgradili in ga v prihodnosti uporabili za skupne aktivnosti za izboljšanje našega zdravstvenega sistema. Ne vem, čigava je bila odločitev, da na današnje srečanje z direktorji zdravstvenih domov ne povabite zdravniške zbornice. Dovolite mi, da vas spomnim: Zakon o zdravniški službi v svojem 71. členu naloge zdravniške zbornice podrobno opisuje, zdravniška zbornica ima javna pooblastila za specializacije, pa tudi za podelitev in podaljševanje licenc. Pričakovala sem, da boste v skladu z zakonodajo, pa tudi zaradi dejstva, da ste po izobrazbi zdravnik, prisluhnili težavam, o katerih zdravniki v osnovnem zdravstvu že dolgo in glasno govorijo. O tej problematiki smo samo v okviru Zdravniške zbornice Slovenije pripravili več novinarskih konferenc in sporočil za medije, oglašali so se tudi sindikati, strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov in številni posamezniki. Perečo problematiko smo obravnavali na seji skupščine Zdravniške zbornice Slovenije 10. januarja in o nevzdržnosti administrativnih opravil pripravili Javno tribuno. Slednjo smo tudi posneli, posnetek je še vedno na voljo. Sklepe skupščine pa smo poslali tako vam, kot na vlado, s pričakovanjem, da jih boste prebrali in nas povabili na pogovor ali celo prišli k nam.

Težko sprejmem dejstvo, da niste utegnili priti na nobenega od omenjenih dogodkov, niti na podelitev priznanj zaslužnim zdravnikom in zobozdravnikom. Kot predsednica zbornice pa sem razočarana, da na današnji sestanek z direktorji zdravstvenih domov niste povabili zdravnikov iz ambulant, nikogar iz zdravniške zbornice, niti od koncesionarjev, ki tvorijo pomemben del izvajalcev zdravstvenih storitev v osnovnem zdravstvu.

Prizadelo me je, da smo kljub vsem našim prizadevanjem za izboljašnje razmer v osnovnem zdravstvu, slišali že v četrtek, 7.2., kot tudi na današnji novinarski konferenci, vaše izjave, ki poskušajo naše navedbe postaviti na laž. Kot razumem danes (namenoma) ni bilo prostora za naš pogled na problematiko, tudi ne za podatke, s katerimi bi javnosti lahko pojasnili, v čem je bistvo naših opozoril in pozivov k ureditvi razmer. Kdo se je zbal, da bi tudi mi predstavili številke in jih interpretirali v luči, ki bi zasenčila vaše manipuliranje s podatki?

Sprašujem vas, ali res verjamete, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine? In kateri del zdravniškega dela bodo prevzele medicinske sestre, seveda s polno odgovornostjo, tudi kazesnko? Tudi o tem bi želeli spregovoriti z vami, verjteno bi si enako želele tudi medicinske sestre. In kaj bo s tako pogosto omenjeno kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev? Namesto teh nas obremenjujete z administrativnimi opravili, katerih glavni namen je nadzorovati količino in ne kakovosti našega dela.

Gospod minister, danes nismo slišali niti besede o tem, kako boste v družinsko medicino privabili mlade zdravnike. Niti besede o tem, da vas skrbi za paciente, ki še nimajo izbranega zdravnika in ki jih je po naših podatkih vsaj za dve srednje veliki slovenski mesti.

Kljub temu vam sporočam, da smo se pripravljeni pogovarjati z vami, a le kot enakopravni in enakovredni sogovorci, brez katerih si, upam da delite vsaj to moje mnenje, tudi vi ne predstavljate našega zdravstvenega sistema. 

Dr. Zdenka Čebašek – Travnik, dr. med.
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

Ljubljana, 11. februar 2019