Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije podpira poziv zdravnikov po takojšnji ureditvi pogojev dela v družinski medicini

01.02.2019 13:59

Izjava za javnost

Ljubljana, 1. februar 2019. Zdravniška zbornica Slovenije kot osrednja stanovska organizacija podpira pozive kolegov specialistov družinske medicine za ureditev delovnih razmer. Podobni pozivi se vrstijo iz vseh koncev Slovenije že od decembra, ko so na problematiko opozorili mariborski družinski zdravniki, temu pa so sledili še pozivi zdravnikov iz Kranja in drugih regij, kjer je problematika enako pereča.

Zbornica zato ponovno poziva vse pristojne, to je Ministrstvo za zdravje RS, Vlado RS in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da družinskim zdravnikom po celotni Sloveniji omogočijo takšne pogoje dela, ki bodo v skladu s sprejetimi in uradno objavljenimi standardi in normativi. Le na ta način lahko družinski zdravniki zagotavljajo varno obravnavo bolnikov.

Standardi in normativni za delo v družinski medicini so sprejeti in sklenjeno je bilo, da se uporabljajo (815. Aneks h Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji, Uradni list RS, št. 16/2017, z dne 7. 4. 2017), vendar se v praksi ne izvajajo. »Takšno ravnanje je nedopustno. Od zahtev po celoviti uveljavitvi in spoštovanju standardov in normativov družinski zdravniki ne bomo odstopili. To bi morala biti prioriteta politike in s tem nam bo politika pokazala, ali v resnici sploh želi pristopiti k reševanju nakopičenih problemov v družinski medicini brez fige v žepu,« poudarja Tanja Petkovič, dr. med., specialistka družinske medicine, vodja Regijskega odbora Ljubljana osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Preizkusni kamen bo že arbitraža za Splošni dogovor za leto 2019. Ker dogovor med partnerji ni bil dosežen, bo zdaj o odprtih vprašanjih na predlog MZ odločala Vlada RS. Med odprtimi vprašanji sta tudi upoštevanje standardov in normativov ter ustrezno plačilo.

Družinski zdravniki so na nevzdržne razmere opozorili tudi na zadnji skupščini Zdravniške zbornice Slovenije, ki je bila 10. januarja 2019. V več kot uro trajajočih predstavitvah, v katerih je bilo izpostavljeno, da so družinski zdravniki preobremenjeni, pogosto izgoreli, mladi zdravniki pa se za specializacije iz družinske medicine ne odločajo prav pogosto, je bilo med drugim izpostavljeno, da družinska medicina zato že ugaša.

Prav zato je bil na koncu med drugim sprejet sklep, da Zdravniška zbornica Slovenije poziva Vlado RS k spoštovanju Sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, podpisanega med Vlado RS in Sindikatom FIDES, in k takojšnjemu spoštovanju zavezujočih normativov, zapisanih v kolektivni pogodbi, na vseh ravneh zdravstva, brez zavlačevanja z dodatnimi analizami in študijami.