Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ustavno sodišče razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti glede presežkov prihodkov nad odhodki za koncesionarje ​

27.12.2018 16:06

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ureja presežke prihodkov nad odhodki za gospodarske družbe in zasebne zdravnike, ki so izvajalci zdravstvene dejavnosti v okviru javne zdravstvene službe.

»Omejitev svobode razpolaganja s presežkom prihodkov  zelo intenzivno oži polje podjetniške svobode zasebnikov in posega v njihovo gospodarsko pobudo. Za ta poseg brez dvoma obstaja javna korist zagotavljanja trajnega, kakovostnega in univerzalnega dostopa do storitev javne zdravstvene službe. Vendar lahko tako intenzivna omejitev svobode uporabe presežka prihodkov  spodkoplje enega izmed ključnih motivov za opravljanje koncesijske dejavnosti, kakovost katere je poleg tega mogoče zagotoviti z sprejemom ustreznih strokovnih standardov.  Ker teža presojanega posega v človekovo pravico do svobodne gospodarske pobude presega težo  javne koristi od posega je Ustavno sodišče drugo poved drugega odstavka 3. člena ZZDej  v presojanem delu razveljavilo,« je zapisano v novici na spletni strani Ustavnega sodišča.

Več in dostop do Odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-194/17 z dne 15. 11. 2018 je tukaj >>>

Zdravniška zbornica Slovenije odločitev komentira: »Ustavno sodišče je zavzelo enako stališče kot zdravniške organizacije, da je določba zakona, ki je koncesionarjem onemogočala prosto razpolaganje s presežki prihodkov nad odhodki, neskladna z ustavo in škodljiva za opravljanje javne službe. Pričakujemo, da bo ustavno sodišče v nadaljevanju razveljavilo tudi ostale sporne določbe novele Zakona o zdravstveni dejavnosti, na katere opozarja Zdravniška zbornica, predvsem določbe o omejitvah dela mladih zdravnikov in omejitvah dela zdravnikov, ki so zaposleni v javnih zavodih ter določbe novele ZZDej, ki retroaktivno posegajo v že podeljene koncesije.«

Pobudnik za oceno ustavnosti več členov zakona je bilo Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Tudi predsednik združenja Igor Dovnik je za STA ocenil, da je to komaj začetek dolgega obdobja, v katerem bodo na sodišču dokazovali državi, da koncepti, ki jih zagovarja, niso takšni, kot bi si jih zaslužili bolniki in tisti, ki delajo v zdravstvu.