Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Podeljena letošnja odličja Zdravniške zbornice Slovenije za izjemne dosežke

14.12.2018 10:55

Podelitev odličij_skupinska_Modra dvorana
Foto: Milan Kokalj

Ljubljana, 13. december 2018. »December pomeni za našo zbornico tudi slavnostni dogodek, na katerem podelimo odličja kolegom, zdravnikom in zobozdravnikom, za katere si želimo, da bi ostali svetel vzgled prihodnjim generacijam,« je v nagovoru ob letošnji  podelitvi odličij Zdravniške zbornice Slovenije za izjemne dosežke poudarila predsednica zbornice dr. Zdenka Čebašek - Travnik.  

Zdravniška odličja je prejelo 9 izjemnih zdravnikov, ki so s svojim delom in predanostjo zdravniškemu poklicu dosegli vidne rezultate na področju stanovskih interesov zdravništva in zobozdravništva, skrbi za pravilno ravnanje in ugled zdravnikov ter s tem bistveno prispevali k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva doma in v tujini. Dva zdravnika med prejemniki odličij: Alenka Uršič Polh, dr. med., in doc. dr. Franek Klemenc, dr. dent. med., sta prejela najvišje odličje – Hipokratovo priznanje.

dr. Zdenka Čebašek Travnik
Foto: Milan Kokalj

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
je v nagovoru izpostavila uresničitev napovedanih sprememb na vseh ravneh izobraževanja, vzpostavitev stalne pomoči kolegom v okviru zdravniškega ombudsmana in začetek delovanja mediacijske pisarne. S temi oblikami pomoči želi zbornica doseči vse kolege, ki so se znašli v težavah. Zbornico v prihodnjem letu čakajo številne zahtevne naloge in odločitve na področju priprave novega statuta zbornice, novega pravilnika o licencah in seveda novih možnosti za e-izobraževanje, s katerim bo število licenčnih točk lažje doseženo.

»Želimo si, da bi novi minister za zdravje in predsednik vlade spoznala, da smo zdravniki in zobozdravniki tisti sogovorniki, brez katerih ne bi smeli pripravljati in popravljati zakonodaje, v kateri pač ostajamo glavni igralci,« je še povedala v nagovoru dr. Zdenka Čebašek - Travnik.

V zaključku je poudarila, da je zbornica ponosna na člane, ki dosegajo strokovne uspehe, s katerimi dokazujejo, da zmorejo biti med najboljšimi na svetu, in jim za njihove dosežke čestitala. Čestitala je tudi udeležencem natečajev za Štajerski zdravnik leta 2018 in Pomurski zdravnik leta 2018. Dodala je , da veliki dosežki v medicini in dobri zdravniki ter zobozdravniki, ki stalno izkazujejo svojo strokovnost in pripadnost svojemu poklicu, prispevajo k ponovno večjemu ugledu in spoštovanju njihovega dela.

foto platiše-0393_dvorana
Foto: Janez Platiše


Prejemnike odličij, goste ter člane in članice zbornice je ob začetku nagovoril tudi mag. Marko Bitenc, predsednik skupščine, ki je v nadaljevanju skupaj s podpredsednikom zbornice Krunoslavom Pavlovićem in predsednico dr. Zdenko Čebašek – Travnik slovesno podelil zbornična odličja.

Prejemniki zdravniških odličij

Hipokratovo priznanje sta prejela:

Alenka Uršič Polh, dr. med., za izjemno stanovsko in organizacijsko delo, prizadevno klinično delo ter posluh za medicino, kolega in sočloveka

Hipokratovo odličje_Milan kokalj_Alenka Uršič Polh_bilten
Foto: Milan Kokalj

Alenka Uršič Polh, dr. med., je zaposlena na Oddelku za kirurgijo Splošne bolnišnice Izola. Dejstvo, da je postala prva kirurginja v zgodovini izolske bolnišnice, kaže na njeno predanost kirurgiji in vztrajnost pri doseganju ciljev. Bila dolgoletna vodja Dejavnosti otroške kirurgije in je v tej vlogi združevala skrbnost in strokovnost s posluhom za težave in stiske malih bolnikov. Bila je tudi med ustanovitelji Sekcije otroške kirurgije v Sloveniji. Poleg travmatologije, se je posvečala tudi zdravljenju obolenj ščitnice in je kirurško zdravljenje vpeljala v vsakdanjo prakso. Velja za iskrivo, iskreno, toplo in pošteno sodelavko, s pretanjenim občutkom za stiske bolnikov in njihovih svojcev. Zaradi neomajne moralne drže in pronicljivega čuta za pravičnost je redna članica nadzornih in strokovnih komisij. Posvečala se je tudi vprašanjem kakovosti in varnosti zdravniškega dela. Kot predsednica obalno-kraškega regijskega odbora ZZS in članica skupščinskega sveta ZZS je vedno pripravljena jasno in z utemeljitvijo zagovarjati svoja stališča v sodobnih izzivih zdravništva in zdravstva. Je družbeno angažirano v lokalnem okolju in s prgiščem časa, ki ji ostane, osreči še svojo družino, čudovite rože na balkonu in star klavir. Za izjemno stanovsko in organizacijsko delo, prizadevno klinično delo ter posluh za medicino, kolega in sočloveka ji Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje.

Doc. dr. Franek Klemenc, dr. dent. med., za izjemen prispevek k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva ter predano mentorsko delo

Podelitev odličij_Klemenc_bilten
Foto: Milan Kokalj

Doc. dr. Franek Klemec, dr. dent. med., je človek, ki ga odlikuje izjemna delavnost, na kar kaže tudi njegova bogata bibliografija. Bil je predsednik Sekcije za zobne bolezni in endodontijo Slovenskega zdravniškega društva, predstojnik Katedre za zobne bolezni in normalno morfologijo zobnega organa in vodja Centra za zobne bolezni in endodontijo Stomatološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Zobozdravniki kolegi, študenti vseh generacij, se ga spominjajo kot izredno živega in predanega asistenta na kliničnih vajah in kasneje predavatelja. Njegova predavanja so bila vedno polna smeha, a hkrati izredno jasna in sistematična. Znal je narediti endodontijo zanimivo in polno izzivov ter zadovoljstva. S pravo mero navdušenja in kritičnosti je vedno znova uvajal nove materiale in nove metode zdravljenja ter principe ergonomskega dela v zobozdravstveni ordinaciji. Mnogi ga poznajo tudi kot odličnega športnika, ki je skrbel za rekreacijo na Stomatološki kliniki. Kot upokojenec rad mizari, dobro jé in potuje ter se še vedno ukvarja s športom. Vsekakor je eden tistih učiteljev, ki so zaznamovali doktrino Stomatološke klinike in vzgojili generacije študentov. Za njegovo izjemno delo, s katerim je prispeval k ugledu stroke, ter predano mentorstvo mu Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje.

 

Zahvale so prejeli:

Mojca Drev, dr. dent. med., za pomemben prispevek pri uveljavljanju pravic zdravnikov in zobozdravnikov v okviru obstoječega zdravstvenega sistema

foto platiše-0425_doktor Mojca Drev
Foto: Janez Platiše

Mojca Drev, dr. dent. med., zadnjih 12 let deluje kot zasebna zobozdravnica s koncesijo v svoji ambulanti. Izkušnje pri izvajanju koncesije so ji odprle nove poglede in izzive v stroki ter organizaciji zdravstvene dejavnosti, s poudarkom na zasebni koncesijski dejavnosti, kar je bil glavni motiv za vključevanje v delo Zdravniške zbornice Slovenije. Je poslanka zasebnih zobozdravnikov celjske regije od leta 2016 in aktivno sodeluje pri delu regijskega odbora zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, kot tudi pri delu skupščine. Aktivno je bila vključena v delo pogajalske skupine za Splošni dogovor leta 2015, ko je bila ukinjena glavarina v otroškem in mladinskem zobozdravstvu. V pogajanjih je bilo doseženo, da so vrnili glavarino in tudi odvzeta finančna sredstva. S svojo vztrajnostjo, vestnostjo, poštenostjo in delom dokazuje, da se je vredno boriti za vrnitev ugleda, spoštovanja in ne nazadnje finančno potrditev dela zobozdravnikov, zato ji Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje zahvalo.

Jure Poglajen, dr. dent. med., za pomemben prispevek k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva ter izjemno humanitarno delo z begunci na grškem otoku Lezbos

foto platiše-0429_dokotr Jure Poglajen_podelitev odličij
Foto: Janez Platiše

Jure Poglajen, dr. dent. med., je poslanec skupščine in predstavnik zasebnih zobozdravnikov Posavja in Dolenjske. Od strokovnih področji ga najbolj zanimajo laserska stomatologija, endodontija in oralna kirurgija. Že vrsto let je boter v projektu Botrstvo, ustanovitelj ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta, v okviru katere vsako poletje zbirajo denar za nakup šolskih potrebščin otrok iz socialno šibkejših družin, pozimi za darila starejšim. Zasnoval je kampanjo Otrokom sveta, namenjeno zbiranju pomoči za begunske otroke na grškem otoku Lezbos in zbral donacije za nakup tristo otroških vozičkov. Nagrado Delova osebnost leta 2015 si je prislužil s humanitarnim delom z begunci na otoku Lezbos. Kot svoje poslanstvo razume pomoč ljudem v stiski – ne glede na vero, spol, starost, zato ker smo vsi državljani istega sveta. Njegovo izjemno humanitarno delo in empatija sta zgled družbi, kar je zaznala tudi Zdravniška zbornica Slovenije, za kar mu podeljuje zahvalo.

Apolonija Steinmann, dr. med., za pomemben prispevek pri soustvarjanju zbornice po meri članstva ter nudenje strokovne pomoči ljudem v stiski

foto platiše-0466_apolonija_steinman_podelitev odličij
Foto: Janez Platiše


Apolonija Steinmann, dr. med., je že v otroštvu čutila, da je njeno poslanstvo postati zdravnica. Na svoji poklicni poti je zelo ponosna na “Projekt o preventivi nasilja in vojne v človeku” ki ga je v okviru kongresov družinske medicine Wonca v sedmih letih predstavila po vseh kontinentih sveta. Upokojila se je leta 2010, do takrat pa opravljala delo geriatra v bolnišnici dr. Petra Držaja. Aktivno sodeluje v sekciji upokojenih zdravnikov Slovenskega zdravniška društva in je članica društva Mir. S svojim delom, dobro voljo, občutljivostjo do sočloveka je vzgled drugim zdravnicam in zdravnikom. Prizadevno sodeluje tudi v reviji Isis, v kateri objavlja intervjuje, pomaga pri odprtjih razstav in pri drugih kulturno-umetniških prireditvah. Za pomemben prispevek pri soustvarjanju zbornice po meri članstva ter nudenje strokovne pomoči ljudem v stiski ji Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo.

Naslov zaslužni član oz. članica sta prijela:

Častna člana_Milan Kokal_

Prim. izr. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med.,
 za izjemen prispevek pri uveljavljanju stanovske organizacije doma in v tujini ter vesten, odgovoren in korekten odnos do bolnikov in sodelavcev

Prim. izr. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., deluje kot zasebnica s koncesijo v svoji ambulanti  v Vnanjih Goricah pri Ljubljani. Od leta 2001 sodeluje pri pouku na Katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Bila je glavna mentorica več specializantom družinske medicine in mentorica specialističnih nalog številnim domačin in tujim študentom. Odlikujejo jo visoka etična načela, saj je bila dva mandata predsednica odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije, prav tako je bila članica sveta za izobraževanje. Bila je predsednica RSK za družinsko medicino, od leta 2014 pa je predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine pri Slovenskem zdravniškem društvu. Njeno akademsko delovanje je zelo bogato tudi zunaj meja Slovenije. Pri svojem delu se zanima predvsem za vodenje bolnikov s kroničnimi (srčno-žilnimi) boleznimi v dejavnosti splošne medicine, probleme sporazumevanja med zdravnikom in bolnikom, vpliv družine in socialnega okolja na zavzetost za zdravljenje ter specifična stanja v tretjem življenjskem obdobju. Odlikuje jo izjemna vestnost, odgovornost in korektnost do bolnikov, kolegov in sodelavcev skozi celotno poklicno pot. Zdravniška zbornica Slovenije ji za njeno izjemno delo doma in v tujini podeljuje naslov zaslužna članica.

David Aleksander Dovšak, dr. med., za izjemen prispevek k ugledu in sodelovanju slovenskega zdravništva in zobozdravništva

David Aleksander Dovšak, dr. med., je zaposlen v Dentalnem kirurškem estetskem D centru, ki ga tudi vodi. Zaradi posebnosti maksilofacialne kirurgije in svojega znanja je lahko pod eno streho omogočil obravnavo pacientov, ki potrebujejo implantološko zdravljenje in tiste, ki potrebujejo estetske posege v področju glave in vratu. Je aktivni član več domačih in mednarodnih združenj, redno predava tako doma kot v tujini. Bil je predsednik Združenja za maksilofacialno in oralno kirurgijo Slovenije, od leta 2014 pa je njegov podpredsednik. V Zdravniški zbornici Slovenije deluje kot član sveta za mediacijo, ki skrbi za mirno in učinkovito reševanje sporov . Kot izjemen praktik je svoje znanje nudil mladim doktorjem dentalne medicine kot učitelj in mentor. V očeh mnogih pripravnikov predstavlja vzor poštenega, vestnega in odgovornega nosilca dejavnosti. Poslanstvo mentorja je opravljal z velikim navdušenjem in svoje znanje nesebično razdajal mlajšim kolegom. Za izjemen prispevek k ugledu in sodelovanju slovenskega zdravništva in zobozdravništva mu Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje naslov zaslužni član.

Naslov častni članici sta prejeli:


Ivica Smajla, dr. med., spec. pediatrije,
za izjemen prispevek k ugledu zdravništva ter za aktivno in predano delo na področju pediatrije in preventive

Ivica Smajla, dr. med., specialistka pediatrije, je kot predana pediatrinja posvetila velik del svojega življenja bolnim otrokom. S predlogi in dejanji se je ves čas trudila spreminjati tudi celostni način obravnave bolnega otroka, aktivno se je zavzemala za ustanovitev pediatričnih urgentnih centrov po vsej Sloveniji. Je dolgoletna članica Združenja za pediatrijo, delujočega pod okriljem Slovenskega zdravniškega društva, in članica uredniškega sveta revije Slovenska pediatrija. Je pobudnica ustanovitve Sekcije bolnišničnih pediatrov. Verjame v moč preventive. Vsa leta tudi aktivno predava v tečaju priprave na porod in nege novorojenčka. Zaradi vztrajnega povezovalnega dela med zdravniki in sestrami so ji podelili naslov častne članice Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper. Aktivno sodeluje tudi z laičnimi društvi in nudi strokovni nadzor primorski podružnici Društva za celiakijo. V okviru Zdravniške zbornice Slovenije deluje kot poslanka skupščine in je članica obalno-kraškega regijskega odbora. Za izjemen prispevek k ugledu zdravništva ter za aktivno in predano delo na področju pediatrije in preventive ji Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje naslov častna članica.

Alenka Krabonja, dr. dent. med., za pomemben prispevek pri uveljavljanju pravic zobozdravnikov in pacientov v okviru zdravstvenega sistema

foto platiše-0447_dr. Alenka Krabonja_podelitev odlicij
Foto: Janez Platiše
Alenko Krabonja, dr. dent. med., kolegi poznajo kot odlično zobozdravnico, sindikalistko ter borko za pravice zobozdravnikov in pacientov. Deluje v koncesijski ambulanti v Vidmu pri Ptuju. Je ustanovna članica in prva predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije – DENS. Omenjeni sindikat je v nekaj mesecih postal reprezentativen in v letu 2009 napovedal prvo zobozdravstveno stavko ter tako zdramil slovensko politiko, da se je začela pogajati o stanju in statusu zobozdravstva in zobozdravnikov. S svojim pojavljanjem v medijih je poskušala spremeniti javno mnenje v smeri resničnega in nujnega zavedanja nakopičenih težav v zobozdravstvu ter izraziti težnjo po korenitih spremembah na najvišji ravni v državi na področju zobozdravstva. Tako je sozaslužna tudi za to, da je prišlo do podpisa nove kolektivne pogodbe in napredovanja za zobozdravnike. Za pomemben prispevek pri uveljavljanju pravic zobozdravnikov in pacientov v okviru zdravstvenega sistema ji Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje naslov častna članica.

Slovesnost se je nadaljevala z Božično-novoletnim koncertom zdravniškega orkestra Camerata Medica.

 foto platiše-0374_bozicno novoletni koncert

Foto: Janez Platiše