Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Delovni obisk predsednice zbornice pri kolegih v Zagrebu

15.11.2018 16:13

Dne 13. 11. 2018 sem se v Zagrebu srečala z vodstvom Hrvaške zdravniške zbornice (HLK). Sprejeli so me dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med., prvi podpredsednik, sedaj v.d. predsednika, Ada Barić Grgurević, dr. med., podpredsednica, Ivan Raguž, dr. med., predsednik odbora za mednarodno sodelovanje, Ivan Bojčić, vodja osrednjega urada, in Mijo Karaulo, dipl. iur., vodja strokovne službe.

ZČT v Zagrebu_bilten

Od številnih tem pogovora je izstopal Projekt zdravniška kartica (ZK). Gre za posebno kartico, izdelano v hrvaškem podjetju, ki izdeluje tudi potne liste. Kartica ima značaj identifikacijskega dokumenta (z biometrično fotografijo) in digitalnega certifikata (podpisa). S to kartico člani neposredno komunicirajo z zbornico in urejajo, kar potrebujejo, lahko pa z njo na primer v lekarni brez recepta kupijo zdravila. Register Hrvaške zdravniške zbornice je povezan z registrom prebivalstva, s pokojninskim skladom (zaposlitve) in medicinsko fakulteto. Tako članom ni treba javljati nobenih sprememb. Identifikator je OIB (njihov EMŠO), zdravniki pa dobijo svojo matično številko člana. Diplomanti MF takoj po diplomi dobijo licenco HLK in vse pripadajoče ugodnosti. Tujci morajo najprej pridobiti OIB in na podlagi tega urejajo vse ostalo. Kartico bodo uporabili tudi za zbornične e-volitve, ki bodo prihodnjo pomlad. Za e-volitve je treba – poleg kartic za vseh 19.000 članov – pripraviti tudi posebno programsko opremo. Razvijajo jo v sodelovanju z državno agencijo, ki je izdelala ZK, in estonsko agencijo, ki je izpeljala e-volitve v Estoniji. Hrvaški kolegi so nam obljubili pomoč, če bi tudi pri nas uvajali podobno ZK.

Druga tema pogovora je bila vezana na statut zbornice. Zanimivo je, da ima HLK tudi odbor za mednarodne odnose, ki ga sestavljajo predstavniki v mednarodnih organizacijah, predsednik tega odbora pa je član izvršilnega odbora. On je tisti, ki vsa poročila udeležencev predstavi IO-ju. HLK je članica CPME, EJD, CEOM, ENMCA in WMA, razmišljajo o članstvu v še dveh organizacijah, niso pa v UEMS-u.
Menijo, da je dobro imeti tudi odbor za mlade zdravnike, in to iz dveh razlogov: da so mladi zraven, ko se odloča o stvareh, ki so zanje pomembne, in drugi razlog: na ta način pridobivajo kader za delo v zbornici, predvsem v odborih in komisijah.
Specializacija na Hrvaškem ni obvezna in jo vodi ministrstvo za zdravje, ki je pred kratkim ukinilo tudi stažiranje in strokovni izpit (??). Še vedno se soočajo z odhodi zdravnikov, števec na njihovi spletni strani šteje število izdanih potrdil o dobrem imenu od vstopa v EU dalje. Zanimali so jih postopki za delo v Sloveniji; sami so zaznali določene razlike in tudi nepravilnosti.

Gostiteljem sem predstavila naš sistem sekundariata in specializacij, pri čemer jim je bilo najbolj zanimivo to, da specializanti lahko ocenjujejo mentorje. Všeč jim je tudi naša razvejana izobraževalna (kongresna) dejavnost.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije