Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Recepti za osebno uporabo – ZZZS si bo prizadeval za povrnitev v prejšnje stanje, saj nima ambicije zmanjševati kompetenc zdravnikov

09.10.2018 10:47

V ponedeljek, 8. oktobra 2018, sta se na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) sestali vodstvi zbornice in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). »Zaradi spremembe 210. člena, ki ureja pravico do uporabe receptov za osebno rabo, je bilo v preteklih dneh med zdravniki precej vznemirjenja. Z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo želeli izmenjati objektivne podatke in narediti načrt za prihodnost,« je po sestanku povedala predsednica zbornice dr. Zdenka Čebašek - Travnik. Kot je znano, je Zdravniška zbornica Slovenije na neusklajeno in škodljivo ter tudi s finančnega vidika neracionalno spremembo 210. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) opozorila tako novega ministra za zdravje Sama Fakina kot tudi ZZZS ter pozvala k povrnitvi 210. člena Pravil OZZ v prvotno stanje.

Celotna izjava za medije je dostopna na tej povezavi >>>>

»Sestanek je bil strokoven in zelo konstruktiven. Ugotovili smo, da ZZZS nikakor nima ambicije, da bi kakorkoli zmanjševal kompetence zdravnikov. Nasprotno, iščemo rešitve. Razprava je šla predvsem v smeri, kako bi specializante in tiste, ki opravljajo sekundariat in že imajo strokovna znanja ter strokovne izpite, vključili ne le v zdravljenje pacientov, ampak jim tudi omogočili uporabo receptov za osebno rabo,« je po sestanku povedal Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS.

Pojasnil je še, da si bo zavod prizadeval za povrnitev v prvotno stanje. »Smo se pa z ZZS dogovorili, da bomo to naredili izključno na podlagi zanesljivih podatkov, kdo je specializant, da ne bi prihajalo do anomalij,« je v izjavi za medije po sestanku dejal Sušelj.

Povedal je še, da se ZZZS in ZZS dogovarjata za vzpostavitev t. i. »podatkovnega mosta«. Drugo področje, kjer so na sestanku potekala usklajevanja, pa je bil krog institucij, v katerih delajo zdravniki in imajo znanje in kompetence, da bi se jim prav tako omogočilo, da bi imeli možnost uporabe receptov za osebno uporabo. 

»Zdravniška zbornica se je na tem sestanku obvezala, da bo pripravila predlog spremembe 210. člena in v predlogu argumentirala, zakaj določne spremembe predlaga. Se pa strinjamo, da bo nujna povezava v sistemu beleženja z registrom zdravnikov. Današnji sestanek nam daje upanje za naprej in tudi Mladim zdravnikom Slovenije, ki jih je ta sprememba številčno najbolj prizadela. Nakazuje se namreč, da se bomo lahko dogovorili,« je stališče zbornice povzela dr. Zdenka Čebašek - Travnik.  A poudarila, da Zdravniška zbornica Slovenije pričakuje, da se to uredi v največ letu dni.