Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Do 100.000 dodatnih obravnav in 1,5 milijonov evrov dodatnih stroškov za zdravstveno blagajno

03.10.2018 15:08

Ljubljana, 3. oktober 2018. Ukrep, ki ga je v obliki novele Pravil Obveznega zdravstvenega  zavarovanja (OZZ) sprejela skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije 17. 9. 2018 in je številnim zdravnikom odvzel pravico do predpisovanja receptov za osebno rabo, z Zdravniško zbornico Slovenije ni bil usklajen. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije tudi še ni pojasnil, v čem je ukrep boljši in cenejši od prejšnje ureditve. 

Zdravniška zbornica Slovenije meni, da je recept za osebno rabo eden izmed redkih instrumentov racionalizacije v slovenskem javnem zdravstvu, saj zdravniki s tem, ko recepte predpisujejo sami sebi in svojim družinskim članom, razbremenjujejo zdravstveni sistem.

Z novelo Pravil OZZ bo brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo po oceni Zbornice ostalo najmanj 3.100 zdravnikov in zobozdravnikov. To pomeni blizu 100.000 dodatnih obravnav pri že tako preobremenjenih zdravnikih v osnovnem zdravstvu.

Za izvedbo tolikšnega števila dodatnih obravnav bi bilo potrebno angažirati najmanj 12 novih timov družinske medicine, kar predstavlja okrog 1,5 milijonov evrov dodatnega letnega izdatka za zdravstveno blagajno.

Zbornica zato pričakuje, da se bodo Pravila OZZ v kratkem ustrezno spremenila na način, da bodo vsi zdravniki s strokovnim izpitom imeli možnost predpisovanja receptov za osebno rabo.