Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Klubski pogovorni večer: O različnih prehranskih režimih otrok

27.09.2018 16:10
Klubski večer

Včeraj smo na zelo dobro obiskanem klubskem pogovornem večeru govorili o različnih dietnih režimih zdravih otrok. Razprava je bila osredotočena predvsem na primere, ko se starši odločijo za posebne (alternativne) načine prehrane (npr. veganstvo, presnojedstvo …) in želijo, da se otroku v šolskih in predšolskih programih omogočijo ali celo predpisujejo tovrstne diete oziroma prehranske posebnosti. 

Gostje večera so bili: prof. dr. Rok Orel, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko (pediatrija), Špela Žnidaršič Reljič, dr. med., spec. pediatrije, Sekcija za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo, ki je bila pobudnica Priporočil za medicinsko indicirane diete za otroke, prof. dr. Nataša Fidler Mis, univ. dipl. inž., znanstvena svetnica, UKC Ljubljana, Pediatrična klinika, KO za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, ter mag. Miloš Židanik, dr. med., specialist psihiater. Pogovor je vodila dr. Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Razprava je bila zelo odprta, saj so tako gostje kot udeleženci predstavili različne prehranske  prakse (od vsejede do veganske) in predloge, kako urejati področje. Prav tako so bila nanizana različna medicinska dognanja. S strani pediatrov pa tudi vrsta izkušenj in opozoril.  Predstavniki ministrstva za šolstvo pa so opozorili, da ima Slovenija enega boljših sistemov zagotavljanja prehrane, ki pa je zaradi vse večjega števila različnih prehranskih režimov in diet ogrožen, saj ga šole ne zmorejo več zagotavljati, zato želijo strokovno pomoč medicinske stroke.

Klubski pogovorni večer_bilten