Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Slovesna podelitev specialističnih listin doktorjem medicine in doktorjem dentalne medicine

25.09.2018 09:30

Podelitev spec. listin 19 09 2018

V sredo zvečer je na slovesni podelitvi licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu listine prejelo 43 doktorjev medicine in 6 doktorjev dentalne medicine.

Prejemnike licenčnih listin in njihove družinske člane ter prijatelje, ki so se udeležili včerajšnje slovesnosti, je nagovorila predsednica dr. Zdenka Čebašek - Travnik. V nagovoru jih je spodbudila k razmisleku o tem, da jih z novimi odgovornostmi čakajo tudi večje obremenitve, ki lahko vodijo celo v izgorelost, zato naj bodo na to še posebej pozorni in naj pravočasno ukrepajo.

Govor_dr. Zdenka Čebašek Travnik


"Dejstvo je, da boste mnogi med vami, ki boste danes prejeli licence, torej postali resnično odgovorni za svoje zdravniško in zobozdravniško delo, občutili znake izgorelosti. Da se boste srečevali s situacijami, ki jih boste sami težko obvladovali, ne le v strokovnem, temveč tudi v osebnem pogledu. Stiske, negotovost, neustrezni odzivi starejših kolegov ali vrstnikov bodo postali vaši redni spremljevalci. Rešitve, bolj ali manj ugodne, boste večinoma iskali sami. Za takšne trenutke ali obdobja vam zdravniška zbornica omogoča še eno možnost: anonimen posvet pri svetovalcih zdravniškega ombudsmana. Podatki o njihovih urnikih so objavljeni vsak teden v našem biltenu. Imamo tudi dve skupini, v kateri kolegi in kolegice lahko dobite psihosocialno oporo. Poiščite jo, preden se stvari obrnejo vam v škodo," je dejala  dr. Zdenka Čebašek - Travnik.

Spregovorila pa je tudi o tem, da se ravno v teh dneh politika sprašuje, "kako lahko zdravniki tooooliko zaslužijo in ali res opravijo toliko dela, kot jim je izplačano."
Celoten nagovor je dostopen tukaj >>>

Primarij Matej Marinšek, eden o 12 »naj mentorjev« po anketi, ki je bila izvedena med specializanti v letu 2017, pa je v nagovoru slikovito izpostavil predvsem dvoje: da je pacienta treba poslušati in z njim ravnati človeško. "Bodite zavetniki bolnikov! Vsi bomo enkrat v vlogi bolnikov. Mi in naši bližnji in prijatelji in vsi, ki nam kaj pomenijo. Za bolnike smo strokovnjaki, zaupniki, spovedniki, skoraj bi nas imeli za prijatelje. Ko bomo sami bolniki, bomo v tistih drugih zdravnikih iskali prav to," je dejal primarij Matej Marinšek.

Primarij Matej Marinšek

Hkrati pa je specialistom položil na srce še, naj ob skrbi za paciente in vseh medaljah, ki si jih bodo pripeli in jih prejeli kot zdravniki, ne pozabijo svojih najbližjih - družine in prijateljev in naj jih ne jemljejo za samoumevne. Tudi njim naj namenijo svoj čas. "Medicina ni rahločutna spremljevalka; veliko vzame, v zameno pa daje medalje in pohvale. Opravljeni izpiti-medalja, specializacije-medalja, druga znanja-medalja, karierni dosežki-medalja, dodatna dela-medalja, poti v tujino-medalja, predavanja-medalja, članki-medalje, knjige-medalje. Več je medalj, višja je cena," je povedal primarij Marinšek.
Celoten nagovor je dostopen tukaj >>>

Matej Praprotnik, dr. dent. med., član Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in mediator je v nagovoru doktorjem dentalne medicine posebej izpostavil še, da so vsem vrata zbornice vedno odprta tako za vsa strokovna vprašanja, ki jih obravnavajo na Odboru za zobozdravstvo, kot tudi predloge in sodelovanja.   

Matej Praprotnik_spec. listine_19 09 2018

 

Za glasbeni uvod in zaključek slovesnosti je z odlično izvedbo skladb Josefa Suka: Elegija op. 23 in Fritza Kreislerja: Mali dunajski marš poskrbel družinski Klavirski trio Rupnik. 

Klavirski trio Rupnik_19 09 2018

Trio sestavljajo violinistka Manca, študentka Univerze Mozarteum v Salzburgu, violončelist Nejc, dijak Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani in pianist Anže, študent Akademije za glasbo v Ljubljani.  Zasedba deluje osmo leto: v letih od 2013 do 2016 v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza, od lani pa pod mentorstvom prof. Janeza Podleska na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Trio je prvonagrajenec državnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Otroci pa so se ob koncu slovesnosti zelo razveselili prav posebnih daril - zdravniških kovčkov za otroke.

otroci_darila_19 09 2018