Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

KZO: "To, da nam drugi diktirajo rešitve, ki so škodljive, ni več dopustno"

12.09.2018 19:42

"Ker nočemo, da bi se ponovila zgodba minulega mandata, kjer precej časa ni bilo nobenega dialoga, dokler ni začelo prihajati že do resnih napetosti in zaostritev, bomo takoj po izvolitvi vlade prosili predsednika vlade, da sprejme Koordinacijo zdravniških organizacij. Verjetno bomo sabo vzeli tudi predstavnika Mladih zdravnikov, saj so močna ekipa in na njih stoji prihodnost. Novega predsednika vlade bomo seznanili z vsebinami, problemi, ponudili rešitve in mu povedali, da od naših zahtev, kako urediti zdravstvo, ne bomo odstopili," je po torkovi seji KZO v izjavo za medije poudaril Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa.

Povedal je, da zdravniki, kot izvajalci zdravstvene dejavnosti, in medicinske sestre "neposredno odgovarjamo za izide zdravljenja, za zdravje pacientov. To, da nam drugi diktirajo rešitve, ki so škodljive, ni več dopustno."  Pojasnil je, da o podrobnostih ukrepov, ki jih bodo zdravniške organizacije predlagale novi vladi, ne bo govorili. "Menimo, da je korektno, da o tem najprej seznanimo predsednika vlade in ministre, predvsem zdravstvenega in za javno upravo, da bodo iz prve roke seznanjeni ne le s predlogi ampak tudi našimi zahtevami."

"Za Zdravniško zbornici Slovenije je najpomembnejše, da bo sodelovanje z ministrstvom in vlado potekalo tako, da bi oboji – ministrstvo in vlada  - delovali tako, da bi si pridobili zaupanje ključnih deležnikov. Tega zaupanja do zdaj v preteklem mandatu ni bilo več. Zaupanje pa minister potrebuje tako s strani zdravnikov, zobozdravnikov kot medicinskih sester, kajti brez tega bo težko izvrševal svoje načrte in obljube," pa je poudarila predsednica Zdravniške Zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek - Travnik. In nadaljevala:  "druga stvar, ki si jo zelo želimo, je, da bi minister pri uresničevanju imel podporo vlade, kajti jasno nam je, da če te podpore ne bo dobil, so vse dobre ideje brez realne možnosti za uresničitev, je izpostavila predsednica Zbornice.

Opozorila je tudi na problematiko Mladih zdravnikov, "ki so mi danes ponovno sporočili, da naj povem, da si od bodočega ministra in nove vlade želijo produktivnega sodelovanja, kajti želeli bi ostati v Sloveniji in tukaj opravljati svoje delo, ampak ob obstoječi zakonodaji je to vedno težje."

Brifing za novinarje_11 09 2018 - KZO

Celoten posnetek si lahko ogledate tukaj >>>>

Konrad Kuštrin pa je izpostavil še, da kot sindikat zdravnikov in zobozdravnikov soglasno in enotno podpirajo doktorja Marka Noča v vseh njegovih prizadevanjih in stališčih glede transparentnosti in težav pri funkcioniranju zdravstvenega sistema. "Zaskrbljeni smo, da po dveh odmevnih intervjujih, ki jih je imel, kjer je razgalil vse slabosti in povedal tudi, kaj sem mu dogaja, ker je to razkril, ni prišlo do nobene reakcije ne s strani Kliničnega  centra ne drugih inštitucij. Nihče tudi ni zanikal njegovih navedb. Kolega je izjemen, mednarodno priznano strokovnjak, govoril je resnico, zato smo se čutili dolžnost, da ga javno podprem, da se ne bo čutil osamljenega. Večina kolegov misli podobno kot on, vendar se mnogi ne upajo izpostaviti, kot se je on," je povedal Kuštrin.

Prav tako se je na izjave doktor Noča navezala tudi predsednica zbornice dr. Zdenka Čebašek - Travnik. Povedala je, da je dr. Noča zdravniška zbornica povabila na Odbor za pravno etična vprašanja, kjer je osebno pojasnil problematiko korupcije v zdravstvu. »Tudi v Zbornici mu izražamo podporo, zato smo ga povabili h kreiranju nalog in projektov, ki bi jih za preprečevanje korupcije želeli izvajati v prihodnosti,« je dejala.  

KZO_11 09 2018 seja_biltan