Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Priporočila za medicinsko indicirane diete

30.08.2018 14:49

V zadnjih letih se je v Sloveniji izrazito povečalo število otrok z dietami, ki pogosto niso medicinsko indicirane. Z željo po ureditvi razmer na področju predpisovanja diet so pediatri in dietetiki pripravili Priporočila za medicinsko indicirane diete. Dostopna so tukaj >>> 

Poleg priporočil objavljamo še pripadajoča obrazca:
Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka >>> in Potrdilo o ukinitvi medicinsko indicirane diete za otroka  >>>

Priporočila so usklajena med člani treh sekcij Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva: Sekcijo za pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Sekcijo za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano ter Sekcijo za primarno pediatrijo. Prav tako so jih podprli vsi člani in članice RSK za pediatrijo >>>.

Otrokom se s priporočili omogoča pridobitev strokovno utemeljenih diet ter zmanjša nepotrebne in včasih škodljive prehranske omejitve. Zdravnikom so priporočila v pomoč pri zagovarjanju strokovnih odločitev ob neupravičenih zahtevah staršev po predpisovanju medicinsko neutemeljenih diet.

S pomočjo Ministrstva za zdravje so bila 8. avgusta 2018 Priporočila o medicinsko indiciranih dietah posredovana večini zdravstvenih ustanov. O predpisovanju diet bodo za pediatre in šolske zdravnike jeseni ponovno organizirana strokovna izobraževanja.