Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Priporočila za medicinsko indicirane diete

30.08.2018 14:49

V zadnjih letih se je v Sloveniji izrazito povečalo število otrok z dietami, ki pogosto niso medicinsko indicirane. Z željo po ureditvi razmer na področju predpisovanja diet so pediatri in dietetiki pripravili Priporočila za medicinsko indicirane diete. Dostopna so tukaj >>> 

Poleg priporočil objavljamo še pripadajoča obrazca:
Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka >>> in Potrdilo o ukinitvi medicinsko indicirane diete za otroka  >>>

Priporočila so usklajena med člani treh sekcij Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva: Sekcijo za pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Sekcijo za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano ter Sekcijo za primarno pediatrijo. Prav tako so jih podprli vsi člani in članice RSK za pediatrijo >>>.

Otrokom se s priporočili omogoča pridobitev strokovno utemeljenih diet ter zmanjša nepotrebne in včasih škodljive prehranske omejitve. Zdravnikom so priporočila v pomoč pri zagovarjanju strokovnih odločitev ob neupravičenih zahtevah staršev po predpisovanju medicinsko neutemeljenih diet.

S pomočjo Ministrstva za zdravje so bila 8. avgusta 2018 Priporočila o medicinsko indiciranih dietah posredovana večini zdravstvenih ustanov. O predpisovanju diet bodo za pediatre in šolske zdravnike jeseni ponovno organizirana strokovna izobraževanja.