Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Odziv Zdravniške zbornice Slovenije na intervju STA z dr. Robido, objavljen 15. 8. 2018

17.08.2018 10:58

Ljubljana, 16. avgust 2018. Zdravniška zbornice Slovenije se je s spodnjim zapisom odzvala na intervju STA z dr. Robido, ki je bil objavljen 15.8.2018.

"Presenečeni  smo nad vsebino in tonom izjav, ki jih je dr. Robida podal v intervjuju za STA 15. 8. 2018. Zdravniška zbornica ne želi o strokovnih vprašanjih razpravljati preko medijev, kljub temu pa moramo podati nekaj pojasnil, povezanih z izraženo kritiko dr. Robide na račun zdravniške zbornice, ki je očiten v citatu: »Prestrašili so starše, zaposlene, se povezali z določenimi mediji, ki širijo laži, z zdravniško zbornico in Slovenskim zdravniškim društvom.«

Vloga Zdravniške zbornice Slovenije je glede urejanja razmer na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami ves čas transparentna in usmerjena v urejanje razmer, predvsem pa v zagotavljanje izvajanja priporočil, ki so bila objavljena v poročilu o izrednem strokovnem nadzoru nad dejavnostjo otroške srčne kirurgije Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ki je bil opravljen leta 2015 (Poročilo o presoji za obdobje 2007-2014).  Med pisci poročila je bil tudi dr. Robida, ki je prav tako bil prisoten na sestanku jeseni 2017, sklicanem na pobudo predsednice zbornice in na katerem so sodelovali dr. Ana Medved, prof. dr. Marija Pfeifer in Andraž Kopač.

Zbornica je ves čas korektno sodelovala z vsemi navedenimi, kasneje tudi z novim vodstvom UKC Ljubljana in novim strokovnim vodstvom pediatrične klinike. Pri ustanavljanju NIOSB pa zbornica ni bila povabljena k sodelovanju, niti ni bila povprašana za mnenje glede udeležbe zdravnikov iz tujine.

Glede delovanja NIOSB imamo več resnih pomislekov, ki pa jih doslej z izjemo izjave za javnost dne 16.7.2018, v kateri smo opozorili na težave, ki jih pri ustanavljanju NIOSB povzroča lani sprejeta novela Zakona o zdravstveni dejavnosti, nismo predstavljali širši javnosti. Videti je, da je Ministrstvo za zdravje dne 17.7.2018 izdalo dovoljenje opravljanje zdravstvene dejavnosti kljub našim pomislekom.  Kopijo dovoljenja za delo smo na podlagi naše prošnje z dne 18.7., dobili v ponedeljek 13. 8. in jo podrobno preučili ter ministrstvo opozorili na nekatera dejstva. Na NIOSB smo zahtevo za dostop do informacij javnega značaja (statut, zapisniki sej sveta NISOB, ostale splošne akte) podali 16.7., a smo danes, po mesecu dni dobili le sporočilo, da nam bodo dokumente poslali do konca tega tedna.

Zbornica že več let izraža zaskrbljenost na področju zdravljenja prirojenih srčnih napak in skuša v okviru svojih zakonskih možnosti prispevati k urejanju perečih problemov. Ker je med javnimi pooblastili zbornice tudi vpis tujih zdravnikov v naš register, upravičeno pričakujemo, da bomo z relevantnimi dokumenti tudi seznanjeni. Vsi zdravstveni zavodi, ki zaposlujejo zdravnike iz tujine in so preko MZ v skladu z zakonom na zbornico podali vlogo za vpis tujih zdravnikov v register, so vedno bili deležni korektnega sodelovanja. Uradnih zahtev MZ po vpisu tujih zdravnikov v register, ki bi jih zaposlil NIOSB, pa doslej nismo dobili. Za delovanje tujih zdravnikov, ki so bili angažirani v okviru NIOSB, dejansko pa so delovali znotraj UKC Ljubljana, smo bili obveščeni le prek medijev."