Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Najboljši klinični učitelji za leto 2017

07.06.2018 11:04

Svecana podeltev_licencnih listin

Sinoči je v povsem polni Modri dvorani Domus Medica potekala letošnja že druga svečana podelitev licenčnih listin Zdravniške zbornice Slovenije zdravnikom in zobozdravnikom.

Tokratni dogodek je bil še posebej slovesen, saj je 12 najboljših mentorjev po anketi med specializanti, izvedeni septembra lani, prejelo nazive najboljši klinični učitelj za leto 2017.

Nazive z zahvalo za izjemno in predano mentorstvo mladim bodočim zdravnikom so prejeli:
doc. dr. Vojko Berce, dr. med.,
asist. dr. Jernej Brecelj, dr. med.,
Marija Iča Dolenšek, dr. med.,
prim. Matej Marinšek, dr. med.,
dr. Minca Mramor, dr. med.,
doc. dr. Gregor Novljan, dr. med.,
doc. dr. Marko Pokorn, dr. med.,
asist. dr. Peter Poredoš, dr. med.,
asist. Gregor Prosen, dr. med., FEBEM,
izr. prof. dr. Borut Škodlar, dr. med.,
doc. dr. Nataša Toplak, dr. med.,
izr. prof. dr. Janez Zidar, dr. med.

Najboljši klinični učitelji za leto 2017_07 06 2018

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek - Travnik je v uvodnem nagovoru pred podelitvami povedala:

"Drage kolegice in kolegi, spoštovani gostje današnje slovesnosti,
med najbolj prijetne obveznosti predsednice zdravniške zbornice gotovo sodi podelitev licenčnih listin, s katerimi tudi formalno potrdimo odprto samostojno poklicno pot za naše zobozdravnike in specialiste zdravnike. Na tej poti se bo hitro pokazalo, koliko so se naučili sami in tudi, koliko smo k njihovemu znanju in ravnanju prispevali njihovi učitelji, uradno imenovani mentorji.
Pomen mentorskega dela spoznavamo po več poteh: najprej v vlogi učencev in se od mentorjev učimo. Ko smo dovolj izkušeni v svojem poklicu, lahko tudi sami postanemo mentorji in od takrat naprej nas v tej vlogi ocenjujejo drugi: specializanti, kolegi na oddelku ali v ambulanti, pa tudi glavni mentorji in nacionalni koordinatorji, ki prejemajo pohvale, pa tudi kritike na račun delovanja posameznih mentorjev.
Svet za izobraževanje in usposabljanje pri Zdravniški zbornici Slovenije je v tem mandatu zastavil in opravil ogromno delo. Zaradi spremenjene zakonodaje je pripravil nov pravilnik o specializaciji, ki pa ga je tudi vsebinsko obogatil, to pa je prineslo številne spremembe v postopkih za izvajanje sekundariata in specializacije. Zelo hitro je zaživela tudi ideja, da za dobro usposabljanje potrebujemo dobre mentorje. In če hočemo prepoznati dobre mentorje, moramo najprej vprašati tiste, ki njihovo delovanje najbolj občutijo – torej specializante. Tako smo vas – dragi mladi kolegi in kolegice – prosili, da sodelujete v anketi, s katero nam je uspelo prepoznati najboljše klinične učitelje v letu 2017. Danes smo jih prav vse povabili, da se nam pridružijo in da se jim v imenu zbornice pred vsemi vam zahvalimo za njihovo izjemno in predano mentorsko delo. Ob tej priložnosti jim podarjamo knjigo dr. Matjaža Zwittra Pogovori o zdravniški etiki, ki je ravnokar izšla pri Cankarjevi založbi.

Ko prebiram njihove prispevke v reviji ISIS, opažam, da jim je skupno veselje do poučevanja. Tudi sama sem hčerka profesorice biologije in v naši družni je veljalo, da je deliti znanje z drugimi najbolj naravna stvar na svetu. Da je širjenje znanja poslanstvo vseh, ki vemo kaj več od drugih. In kakor sem pred časom prebrala, je le znanje nekaj, kar se z delitvijo širi in raste in tisti, ki ga delimo, ga zaradi tega nimamo nič manj.
Med nami v dvorani je poleg novih specialistov in doktorjev dentalne medicine tudi veliko bodočih mentorjev in želim si, da bi mentorsko delo znova postalo vrednota, ob kakršni je odraščala naša generacija. Da bi mentorji in mentorice v vlogi kliničnih učiteljev z veseljen in s potrebno odgovornostjo prenašali znanje, izkušnje in  poklicno etiko na mlajše rodove."

Nazive najboljši klinični učitelj za leto 2017 sta mentorjem podelili in jim ob tem čestitali ter zaželeli uspešno mentorstvo še naprej predsednica zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek - Travnik in mag. Dubravka Bračika Vidmar, dr. med., namestnica predsednika Svet za izobraževanje in usposabljanje zdravnikov.
 
Sledila je svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu. Listine je prejelo 45 doktorjev medicine in 9 doktorjev dentalne medicine. Z uspešno opravljeno specializacijo in specialističnim izpitom so se pridružili več kot 8.000 slovenskim zdravnikom in zobozdravnikom, ki aktivno opravljajo poklic zdravnik in zobozdravnik. 

 Podelitve licencnih listin_06 060 2018