Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Kanadski zdravniki vsa leta nasprotniki legalizacije marihuane

31.05.2018 23:11

Včeraj je na Zdravniški zbornici Slovenije potekal seminar z razpravo: »Konoplja – se zavedamo nevarnosti, ki jo prinaša prometu?«

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, ki je vodila program, je v uvodu v dogodek poudarila, da je po vrsti let vendarle prišel čas, da se o posledicah rabe konoplje v prometu začnemo odkrito pogovarjati.

Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., predsednica odbora za osnovno zdravstvo na zbornici, je spregovorila o vplivu psihoaktivnih snovi na zdravje družbe. Izpostavila je, da po statistikah na svetu kanabis uživa kar 182 milijonov ljudi, in opozorila, da je prav ta skupina veliko tveganje v prometu ne le zase, ampak tudi za ostale udeležence v prometu.

Vesna Kerstin Petrič, dr. med., z Ministrstva za zdravje je povedala, da je pri uporabi medicinske konoplje ves čas treba vedeti, da imamo opravka z drogo. Tudi na Nizozemskem, kjer je predpisovanja konoplje v medicinske namene največ, to terapijo prejema zelo omejeno število pacientov – nekje do 2000. Opozorila je na velike negativne učinke t. i. »promocije konoplje v medijih« in lažnih novicah. Oboje predstavlja hud pritisk na politike in bolnike, ki iz tovrstnih vsebin nato lahko preveč poenostavljeno sklepajo, da je taka terapija izjemno učinkovita, kar pa ne drži vedno, in da jim taka terapija kar pripada.

Doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., je pojasnil, da je konoplja najpogosteje uporabljana droga in da je tudi povsem druga droga kot pred 15 leti – saj ima zdaj bistveno več THC. Asist. Martin Kurent, dr. med., Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, UKC Ljubljana, pa je opozoril, da je glavni negativni učinek konoplje v povezavi s prometom bistveno zmanjšana pozornost, kar predstavlja dvakrat večjo nevarnost za nezgode v prometu. Dr. Majda Zorec Karlovšek iz Združenja za razvoj forenzične toksikologije – FORTOX je spregovorila o forenzično-toksikoloških vprašanjih, povezanih z uporabo kanabisa, akcijo Vizija nič pa je predstavil Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Osrednji gost in govornik na dogodku je bil odličen poznavalec in strokovnjak ter izvršni direktor MADD (Mothers Against Drunk Driving) Canada, Andrew Murie.

Spregovoril je o izkušnjah Kanade, ki je v preteklem letu legalizirala uporabo konoplje. Opozoril je na napake, ki so jih naredili v Kanadi, in priporočal, da jih ne ponavljamo. Predvsem pa je poudaril, da so bili kanadski zdravniki vsa leta nasprotniki legalizacije marihuane. Dobra stran legalizacije pa je, da je bil hkrati sprejet tudi zelo strog zakon glede uporabe marihuane v prometu. Kako so sprejeti zakoni vplivali na porabo konoplje in na posledice, bodo ugotavljali najprej čez eno leto.

Dogodek, ki je bil zelo dobro obiskan, je tako celovito izpostavil vprašanja uporabe konoplje in posledic na prometno varnost. Vprašanja, povezana z uporabo konoplje v medicinske namene, pa bo obravnavala posebna delovna skupina, ki jo je imenoval izvršilni odbor zdravniške zbornice.