Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Evropske zdravstvene organizacije poudarjajo pomen središčne vloge zdravnikov pri diagnozi, zdravljenju in koordinaciji multidisciplinarne nege.

31.05.2018 09:58

Objavljamo in podpiramo izjavo o središčni vlogi zdravnikov, ki so jo podprle evropske zdravniške organizacije.

Bruselj, 28. maj 2018 - Visokokakovostno zdravstveno varstvo zagotavljajo kompleksne ekipe zdravstvenih delavcev, izmed katerih vsak zagotovi edinstveni prispevek k najboljši negi vsakega pacienta. V srcu tega se nahaja razmerje med zdravnikom in pacientom.  Natančna diagnoza za posameznega pacienta in komunikacija s pacientom kot posledica te diagnoze sta ključna koraka pri negi pacienta. Z medicinskim izobraževanjem zdravnik pridobi znanje ter praktične in komunikacijske sposobnosti, ki so ključnega pomena pri preprečevanju, diagnostiki in zdravljenju bolezni. Posamezne korake in postopke na poti do natančne diagnoze in ustreznega zdravljenja je mogoče varno prenesti na druge zdravstvene delavce, ki pri delu uporabljajo jasne smernice.  Vendar pa samo popolno medicinsko izobraževanje zagotavlja celostno razumevanje, ki ključ do ustrezne koordinacije nege v ekipah številnih zdravstvenih delavcev.

Spodaj podpisane evropske zdravstvene organizacije poudarjajo pomen središčne vloge zdravnikov pri koordinaciji multidisciplinarne nege zaradi dveh razlogov:

  1. Sprejeta je najboljša praksa, da diagnosticiranje in zdravljenje potekata znotraj celostne mreže nege, ki jo vodi in koordinira zdravnik.Nega, ki poteka brez medicinske diagnoze, in ustreznega zdravljenja, ki ga je določil zdravnik, ogroža kakovost in varnost zdravstvenega varstva.

     

  2. V vseh evropskih državah so zdravniki v središču nudenja zdravstvenega varstva, čeprav tudi zdravstvene organizacije, zaposleni in podporni sistemi nosijo odgovornost za zagotavljanje ustreznih virov in pogojev.Če v središču mreže nudenja nege ni zdravnika, postane odgovornost za diagnozo in zdravljenje nejasna. Verjamemo, da bodo države članice Evropske unije in evropske institucije še naprej zagotavljale, da bo organizacija zdravstvenega varstva tudi v prihodnje temeljila na kliničnih mrežah, razvitih okoli središčne vloge zdravnikov.

Izjava v angleškem jeziku
Izjava v slovenskem jeziku