Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Podeljeni nazivi Štajerski zdravnik leta 2018

30.05.2018 09:04


Maribor - 29. maj 2018. Sinoči so bili v Narodnem domu v Mariboru razglašeni prejemniki nazivov Štajerski zdravnik leta v petih kategorijah časnika Večer in Zdravniške zbornice. Na podlagi zahval, ki so jih svojim zdravnikom z glasovanjem izrekali bralci Večera, so bili podeljeni nazivi Štajerski zdravnik leta v kategorijah: družinski zdravnik, pediater, ginekolog in zobozdravnik. Strokovna komisija zdravnikov Zdravniške zbornice Slovenije pa je izbirala Medicinski dosežek štajerske regije.
Štajerski zdravnik leta_1_www


Štajerski družinski zdravnik leta 2018

Dejan Kupnik_Štajerski družinski zdravnik leta

Dejan Kupnik, doktor medicine, specialist, dela kot družinski zdravnik v ambulanti Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Kamnici, hkrati pa je tudi predstojnik enote Splošno zdravstveno varstvo. Na Medicinski fakulteti v Mariboru predava kot gostujoči strokovnjak na področju družinske medicine in oživljanja, v središču njegovega zanimanja pa sta sporazumevanje s pacienti in oživljanje otrok. Do leta 2013 je delal kot zdravnik v enoti nujne medicinske pomoči.

Štajerski pediater leta 2018

Mojca Švab Zavratnik_Štajerska pediatrinja leta 2018

Pediatrinja Mojca Švab Zavratnik, doktorica medicine, je specializacijo opravila v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer se je od mentorja dr. Kurta Kanclerja naučila prisluhniti, opazovati in pomagati. Ob delu je veliko izkušenj pridobila tudi z vzgojo svojih štirih sinov, vse skupaj pa ji pomaga, da lahko danes v ambulanti v Šentilju s podporo lokalne skupnosti počne natanko to, kar si je od malega želela: poskuša biti tam, dostopna, sprejeta, v korist in pomoč.

Štajerski ginekolog leta 2018

Unita Zupanc_Štajerska ginekologinja leta 2018

Ginekologinja Unita Zupanc je končala medicinsko fakulteto in specializacijo v Beogradu, tam je več kot deset let tudi delala. Pozneje jo je življenjska pot pripeljala v Slovenijo. Mati dveh sinov se je za specializacijo odločila, da bi lahko po svojih močeh pomagala ženskam. Njene pacientke v Zdravstvenem domu Celje pa jo poznajo kot strokovnjakinjo na svojem področju, ki zna zmeraj prijazno prisluhniti bolnicam.

Štajerski zobozdravnik leta 2018
Vesna Kaloh_Štajerska zobozdravnica leta 2018_2

Vesna Kaloh
, doktorica dentalne medicine, je specializirana za področje ortodontije, posebno nevidnih brezkovinskih aparatov. Redno se izobražuje na slovenskih in mednarodnih strokovnih srečanjih s področja klasične in moderne ortodontije in o svojih spoznanjih tudi predava. Verjame, da svojim pacientom vrača nasmeh na obraz ne le s svojo strokovnostjo pri zdravljenju, ravnanju in beljenju zob, temveč tudi s pozitivno energijo, ki jo oddaja.

Medicinski dosežek štajerske regije leta 2018 pa je:

Andrej Moličnik_Medicinski dosežek štajerske regije_www

Implantacija individualno izdelanega kolčnega vsadka pri revizijskih operacijah kolka
– Andrej Moličnik, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, Ortopedski oddelek UKC Maribor

Gre za inovativno in najnaprednejšo metodo zdravljenja velikih kostnih defektov medenične kosti z metodo izgradnje proteze po meri bolnika. Izgradnja proteze je rezultat domačega znanja in je plod sodelovanja s strokovnjaki s Strojne fakultete v Mariboru.

Pri tej metodi s pomočjo CT-globinskega slikanja in rekonstrukcije opravijo računalniško analizo obsežnega kostnega defekta, nato pa sledi načrtovanje in izdelava optimalnega, po meri izdelanega vsadka s pomočjo 3D-tiskalnika. Takšen vsadek omogoča optimalno nadomestitev kostnih defektov v  medenični kosti, poleg tega pa tudi optimalno rekonstrukcijo anatomije in biomehanike kolčnega sklepa ter varno fiksacijo vsadka.

Do sedaj so na Ortopedskem oddelku UKC Maribor po tej metodi uspešno operirali 8 bolnikov.

Uporablja se, kadar je zaradi večjega defekta potrebna rekonstrukcija kolčnega sklepa – z metodo izgradnje proteze po meri bolnika. Omenjena metoda zagotovo predstavlja novost in velik napredek pri revizijskih endoprotetičnih operacijah kolka, saj zagotavlja boljši funkcionalni rezultat, s tem pa tudi daljšo življenjsko dobo omenjene proteze.

Med finalisti za Medicinski dosežek štajerske regije sta bila še:

Uvedba robotsko asistirane kirurgije v dejavnost slovenske urologije – Sandi Poteko, dr. med., specialist urologije, predstojnik Urološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje

Sandi Poteko, dr. med., je v Sloveniji uspešno uvedel robotsko asistirano kirurgijo v dejavnost ne le celjske, ampak tudi slovenske urologije ter ima odlične rezultate, s katerimi se na tem področju lahko primerja z najboljšimi svetovnimi centri robotsko asistirane kirurgije.

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2010 prvi in za zdaj edini v Sloveniji v svojo operacijsko dejavnost uvedli robotsko asistirano kirurgijo, ki jo izvajajo z robotskim sistemom da Vinci. Robotsko asistirana metoda odstranitve za rakom obolele prostate se tudi v svetu čedalje bolj uveljavlja in prevzema prednost pred klasično in pred laparoskopsko metodo. Takšen operativni poseg za pacienta pomeni manj bolečin, transfuzij, zapletov in brazgotin, krajše bivanje v bolnišnici, hitrejšo vrnitev v normalno aktivnost ter boljše ali vsaj enake rezultate zdravljenja, kot se dosegajo z drugimi operativnimi metodami.

Od 11. maja 2010, ko je bila opravljena prva robotska operacija, so do konca marca 2018 opravili 1764 robotsko asistiranih operacij, od tega 1715 operacij na področju urologije in od leta 2014 49 robotsko asistiranih operacij na področju abdominalne kirurgije (kjer izvajajo operacije pacientov z rakom na debelem črevesu in danki). Število posegov je bilo zaradi učne krivulje v prvih letih manjše, zadnja leta pa v Celju opravijo 300 posegov letno (v letih 2016 in 2017).

Pacienti so iz bolnišnice praviloma odpuščeni drugi ali tretji dan po operaciji, čez tri dni pa se vrnejo na pregled in odstranitev urinskega katetra ter kožnih šivov na petih vstopnih ranicah.

Leta 2014 so v Splošni bolnišnici Celje začeli robotsko asistirano kirurgijo uvajati tudi na področje abdominalne kirurgije, kjer izvajajo operacije pacientov z rakom na debelem črevesu in danki. V bolnišnici pa obstaja tudi strokovni interes po širitvi robotske kirurgije na področje ginekologije in otorinolaringologije.


in Center za motnje spanja otrok in mladostnikov –
Otroški oddelek Splošne bolnišnice Celje in dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., predstojnica

Po ocenah naj bi imelo težave s spanjem 10–35 % otrok in mladostnikov. 1. januarja 2017 je v okviru Otroškega oddelka Splošne bolnišnice Celje začel delovati prvi in edini center za motnje spanja otrok in mladostnikov v Sloveniji. Center vključuje Ambulanto za motnje spanja otrok in mladostnikov in Laboratorij za motnje spanja otrok in mladostnikov. V laboratoriju so v letu 2017 posneli preko 20 celonočnih PSG-preiskav spanja pri otrocih in mladostnikih ter postavili diagnozo narkolepsije tip 1 pri dveh novoodkritih otrocih, od katerih je imel najmlajši komaj 7 let in pol. Do delovanja centra je bila diagnoza narkolepsije s katapleksijo postavljena v pediatričnem obdobju le pri 3 bolnikih.

Težave s spanjem so globalna epidemija, ki ogroža zdravje in kakovost življenja že skoraj 45 % svetovne populacije. Spanje je pomemben fiziološki proces in biološka nuja, saj vpliva na duševno, telesno in čustveno zdravje odraslih in otrok.

Mednarodna klasifikacija spanja razlikuje več kot 80 različnih motenj spanja. Številne se lahko pojavljajo že pri otroku in mladostniku, kar nekaj izmed njih pa je celo specifičnih za pediatrično obdobje. Večino motenj spanja je mogoče preprečiti ali uspešno zdraviti. Zato je odkrivanje in ustrezno zdravljenje motenj spanja pri otroku in mladostniku izrednega pomena za preprečevanje kratkoročnih in dolgoročnih posledic pomanjkanja spanja. Obravnava otrok in mladostnikov z motnjami spanja poleg natančnega pregleda v ambulanti za motnje spanja, kjer pogosto poteka tudi osnovna vedenjsko-kognitivna terapija in svetovanje glede ustrezne higiene spanja, pogosto vključuje tudi laboratorijsko diagnostiko.

Več o poteku akcije in zboru ter je dostopno na spletnih straneh Zdravniške zbornice Slovenije tukaj >>>>