Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

“Konoplja – se zavedamo nevarnosti, ki jo prinaša prometu?”

16.05.2018 14:51

Seminar in pogovor z domačimi in tujimi strokovnjaki - 30. maj 2018 ob 16. uri, Zdravniška zbornica Slovenije - Vljudno vabljeni!

V mesecu maju potekajo v Sloveniji pod okriljem evropske komisarke Violete Bulc številne aktivnosti z namenom zmanjšanja posledic najhujših prometnih nesreč in uresničevanja Vizije nič. Tem prizadevanjem se pridružuje tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je na pobudo Zavoda Varna pot povabila k sodelovanju izrednega poznavalca in strokovnjaka ter hkrati izvršnega direktorja MADD (Mothers Against Drunk Driving) Canada, Andrewa Murieja.

Kanada je v preteklem letu legalizirala uporabo konoplje. Pred, med in po legalizaciji pa se je v družbi sprožila vrsta strokovnih in javnih polemik, pravnih, medicinskih, nadzornih ter sistemskih izzivov, ki so zelo aktualni tudi v našem okolju.

Seminar bo 30. maja ob 16. uri v Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana.

Namen in cilj seminarja in razprave je prepoznava širših in globljih izzivov, ki jih uporaba konoplje prinaša tako v prometno varnost kot tudi v celotno družbo, s ciljem povečati ozaveščenost strokovne in laične javnosti glede številnih tveganj in nevarnosti na področju zdravstva, socialne varnosti, prometne varnosti, šolstva, politike itd.

Program:

16.00–17.00 Izzivi, ki jih konoplja prinaša v prometno varnost in družbo

  • Uvodni pozdrav in nagovor: dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (5 min.)
  • Vpliv psihoaktivnih snovi na zdravje družbe: Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., Zdravniška zbornica Slovenije (5 min.)
  • Forenzično-toksikološka vprašanja povezana z uporabo kanabisa:  dr. Majda Zorec Karlovšek, univ.dipl.kem. – predsednica Združenja za razvoj forenzične toksikologije – FORTOX (10 min.)

  • Ugotavljanje sposobnosti za vožnjo pri osebah, ki uporabljajo konopljo
    doc. dr. Andrej Kastelic, dr.med, in asist. dr. Nuša Šegrec, dr. med., Center za zdravljenje odvisnih od drog, UPK Ljubljana
  • Prepovedane substance v cestnem prometu: Vesna Marinko, Javna agencija RS za varnost prometa (10 min.)
  • Vpliv konoplje na vozniško sposobnost: asist. Martin Kurent, dr. med., Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, UKC Ljubljana (10 min.)
  • Vizija nič: Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot (10 min.)

17.00–18.30 Legalizacija konoplje v Kanadi – izkušnje in posledice

“The Roadway to Legalization of Canabis in Canada”: Andrew Murie, izvršni direktor MADD Canada (30 min.) in razprava (60 min.)

 

Organizator: Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Zavodom Varna pot in Ministrstvom za zdravje RS

Dogodek bo potekal v pasaži Domus Medica, Dunajska c. 162, Ljubljana.

Kotizacija: 20 €

Program in prijave >>>

Komu je srečanje namenjeno?

Srečanje je namenjeno širši strokovni javnosti in različnim deležnikom, ki se pri svojem vsakdanjem delu srečujejo z vzroki in posledicami uporabe psihoaktivnih snovi v zdravstvu, prometu, šolstvu ter pripravljajo različne strategije zdravega načina življenja.

Za kreditne točke lahko udeleženci podajo individualno vlogo na Zdravniško zbornico Slovenije.

Vljudno vabljeni!

 

Organizatorji