Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

“Konoplja – se zavedamo nevarnosti, ki jo prinaša prometu?”

16.05.2018 14:51

Seminar in pogovor z domačimi in tujimi strokovnjaki - 30. maj 2018 ob 16. uri, Zdravniška zbornica Slovenije - Vljudno vabljeni!

V mesecu maju potekajo v Sloveniji pod okriljem evropske komisarke Violete Bulc številne aktivnosti z namenom zmanjšanja posledic najhujših prometnih nesreč in uresničevanja Vizije nič. Tem prizadevanjem se pridružuje tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je na pobudo Zavoda Varna pot povabila k sodelovanju izrednega poznavalca in strokovnjaka ter hkrati izvršnega direktorja MADD (Mothers Against Drunk Driving) Canada, Andrewa Murieja.

Kanada je v preteklem letu legalizirala uporabo konoplje. Pred, med in po legalizaciji pa se je v družbi sprožila vrsta strokovnih in javnih polemik, pravnih, medicinskih, nadzornih ter sistemskih izzivov, ki so zelo aktualni tudi v našem okolju.

Seminar bo 30. maja ob 16. uri v Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana.

Namen in cilj seminarja in razprave je prepoznava širših in globljih izzivov, ki jih uporaba konoplje prinaša tako v prometno varnost kot tudi v celotno družbo, s ciljem povečati ozaveščenost strokovne in laične javnosti glede številnih tveganj in nevarnosti na področju zdravstva, socialne varnosti, prometne varnosti, šolstva, politike itd.

Program:

16.00–17.00 Izzivi, ki jih konoplja prinaša v prometno varnost in družbo

  • Uvodni pozdrav in nagovor: dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (5 min.)
  • Vpliv psihoaktivnih snovi na zdravje družbe: Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., Zdravniška zbornica Slovenije (5 min.)
  • Forenzično-toksikološka vprašanja povezana z uporabo kanabisa:  dr. Majda Zorec Karlovšek, univ.dipl.kem. – predsednica Združenja za razvoj forenzične toksikologije – FORTOX (10 min.)

  • Ugotavljanje sposobnosti za vožnjo pri osebah, ki uporabljajo konopljo
    doc. dr. Andrej Kastelic, dr.med, in asist. dr. Nuša Šegrec, dr. med., Center za zdravljenje odvisnih od drog, UPK Ljubljana
  • Prepovedane substance v cestnem prometu: Vesna Marinko, Javna agencija RS za varnost prometa (10 min.)
  • Vpliv konoplje na vozniško sposobnost: asist. Martin Kurent, dr. med., Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, UKC Ljubljana (10 min.)
  • Vizija nič: Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot (10 min.)

17.00–18.30 Legalizacija konoplje v Kanadi – izkušnje in posledice

“The Roadway to Legalization of Canabis in Canada”: Andrew Murie, izvršni direktor MADD Canada (30 min.) in razprava (60 min.)

 

Organizator: Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Zavodom Varna pot in Ministrstvom za zdravje RS

Dogodek bo potekal v pasaži Domus Medica, Dunajska c. 162, Ljubljana.

Kotizacija: 20 €

Program in prijave >>>

Komu je srečanje namenjeno?

Srečanje je namenjeno širši strokovni javnosti in različnim deležnikom, ki se pri svojem vsakdanjem delu srečujejo z vzroki in posledicami uporabe psihoaktivnih snovi v zdravstvu, prometu, šolstvu ter pripravljajo različne strategije zdravega načina življenja.

Za kreditne točke lahko udeleženci podajo individualno vlogo na Zdravniško zbornico Slovenije.

Vljudno vabljeni!

 

Organizatorji