Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Koordinacije zdravniških organizacij ob razpravah o zakonskih predlogih glede legalizacije konoplje in drugih izdelkov z višjim deležem THC

08.03.2018 14:34

Izjava za medije

Ljubljana, 8. marec 2018. Zdravniške organizacije, združene v Koordinaciji zdravniških organizacij (Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, sindikat Fides, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije), spremljamo razprave o zakonskih predlogih glede legalizacije konoplje in drugih izdelkov z višjim deležem THC. K pripravi omenjenih zakonskih predlogov nismo bili povabljeni, kljub temu pa smo izoblikovali skupno mnenje, ki je povsem odklonilno do obeh.

Koordinacija v obeh zakonskih predlogih prepoznava nestrokovnost tako po pravni (neupoštevanje mednarodne konvencije) kot po medicinski plati, saj noben zakonski predlog ne upošteva ugotovitev številnih raziskav, ki dokazujejo škodljive učinke uporabe izdelkov z visoko vsebnostjo THC na individualni in na populacijski ravni.

V Sloveniji so poleg t. i. medicinske konoplje pacientom že sedaj na voljo tudi druga magistralna zdravila iz kanabinoidov in prek interventnega uvoza tudi Sativex®. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v celoti financira vse ekstrakte (THC oziroma dronabinol in CBD), ki so pripravljeni kot magistralno zdravilo in se predpisujejo otrokom na zeleni recept. Odraslim pacientom se preparati v primeru zdravljenja epilepsije krijejo v celoti iz sredstev zavarovalnice, za zdravljenje drugih indikacij pa se iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja krije 70 odstotkov stroškov. Recept za posušene cvetne vršičke konoplje oziroma medicinsko konopljo še ni bil izdan.

Podrobne podatke o škodljivosti uživanja derivatov konoplje so nazorno prikazali zdravniki in zdravnice v Združenju za pediatrijo in Sekciji za primarno pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva ter o tem obvestili Državni zbor Republike Slovenije in kolegij predsednika državnega zbora ter širšo javnost. Na škodljivost obeh zakonskih predlogov opozarja tudi ministrstvo za zdravje, kar kaže, da predlog, podan s strani SMC, ne uživa podpore ministrstva, ki se bo v največji meri soočalo s škodljivimi posledicami povečane rabe konoplje in izdelkov z zvišano vrednostjo THC.

Opozarjamo na rezultate raziskave ESPAD, v katerih so slovenski srednješolci presegali evropsko povprečje v zadnjih 30 dneh na področju: a) kajenja cigaret, b) uporabe alkohola in c) opijanja; še močneje pa so presegali evropsko povprečje glede uživanja kadarkoli v življenju na področju: d) uporabe kanabisa, e) uporabe drugih prepovedanih drog razen kanabisa, f) uporabe pomirjeval brez recepta, g) inhalantov in i) novih psihoaktivnih snovi.

Zadnja raziskava Eurobarometer o rabi prepovedanih drog za Slovenijo pokaže, da se je delež mladih v starosti od 15 do 24 let, ki konoplji pripisujejo tveganje za zdravje, z 61 % leta 2011 zmanjšal na 51 % v letu 2014. Mladi se torej vse manj zavedajo nevarnosti in očitno sledijo propagandnim sporočilom o domnevni neškodljivosti konoplje ter so med najmanj ozaveščenimi v Evropi.

Zdravniki iz vseh štirih članic Koordinacije zdravniških organizacij menimo, da v nobenem zakonskem predlogu ni upoštevan vpliv na zdravje otrok in mladostnikov, zato opozarjamo na posledice, ki so jih v okoljih, kjer so konopljini izdelki že širše dostopni, že zaznali in ovrednotili.