Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

MZ zamuja s sprejemanjem podzakonskih aktov Zakona o zdravniški službi

05.01.2018 12:08

Zdravniška zbornica Slovenije je z dopisom, ki ga je včeraj poslala na Ministrstvo za zdravje (MZ), ministrstvo pozvala, da v najkrajšem možnem roku poda povratno informacijo o besedilu Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov ter sprejme Pravilnik o vsebini in poteku sekundariata in tako omogoči mladim zdravnikom, da s 1. februarjem 2018 začnejo opravljati program sekundariata.

Zdravniška zbornica je pripravo in sprejem vseh podzakonskih aktov, povezanih s poleti sprejetim Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi (ZZdrS-F), izpeljala v najkrajšem možnem času in s tem zagotovila, da je imelo MZ dovolj časa, da oba pravilnika sprejme do 22. novembra 2017, kot je določila novela zakona.   

Star pravilnik o specializacijah je bil z ZZdrS-F delno razveljavljen, novi pa še ni sprejet, kar otežuje tudi izvedbo jesenskega razpisa specializacij, ki je bil objavljen 27. decembra 2017 in je odprt do 19. januarja 2018. Zbornica je zato zasuta z vprašanji specializantov in pripombami koordinatorjev.   

Tako pravilnik o specializacijah kot tudi pravilnik o sekundariatu je skupščina zbornice obravnavala in sprejela 25. oktobra 2017 in sta bila naslednji dan poslana na MZ.

Zbornica pa do današnjega dne z MZ še ni prejela soglasja na pravilnik o specializacijah, niti ni bil sprejet pravilnik o sekundariatu. Slednjega je MZ v javno razpravo poslal šele mesec dni po prejemu s strani zbornice.

Prav tako je zbornica MZ opomnila, da brez podzakonskega akta, ki bi podrobneje uredil področje sekundariata, zbornica ne bo imela več pravne podlage za izdajo odločb o opravljanju pripravništva za zdravnike, zaposlovanje mladih diplomantov medicinskih fakultet pa bo zaustavljeno.

 Dopis, ki je bil poslan MZ,  je dostopen tukaj >>>