Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Slavnostna akademija ob 25-letnici zdravniške zbornice

15.12.2017 12:06

Ljubljana, 14. december 2017. »V letu 1992, ki je bilo posebej pomembno za našo takrat rosno mlado državo, smo poleg državnega zbora, državnega sveta in zakona o zdravstveni dejavnosti dobili tudi Zdravniško zbornico Slovenije, katere člani smo vsi zdravniki in zobozdravniki, ki delamo v zdravstvenem sistemu. Za nami je 25 let, v katerih smo skupaj s Slovenskim zdravniškim društvom sodelovali pri razvoju medicinske stroke in hkrati prenašali dobre prakse iz tujine – tudi glede delovanja podobnih zbornic,« je v nagovoru na Slavnostni akademiji ob 25-letnici zdravniške zbornice pred povsem polno Modro dvorano poudarila predsednica zbornice dr. Zdenka Čebašek - Travnik.  

Slavnostna akademija ob 25-letnici Zbornice_14 12 2017
Slavnostne akademije so se udeležili številni visoki tuji in domači gostje. Osrednji govornik je bil predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez. Vrhunec akademije je bila podelitev zdravniških odličij, prejelo jih je 12 izjemnih zdravnikov in ena skupina zdravnikov. Trije zdravniki med prejemniki: prof. dr. Ljubo Marion, dr. dent. med., Boris Pogačar, dr. med., in Marko Zupan, dr. med., so prejeli najvišja odličja – Hipokratova priznanja, ki jim jih je izročil predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik je v nagovoru izpostavila, da je ena najbolj pomembnih nalog zbornice samoregulacija zdravniškega in zobozdravniškega poklica, kar nam priznava tudi država s podelitvijo pooblastil za izvajanje specializacij, podelitve in podaljševanja licenc, izvajanje strokovnih nadzorov in vodenje registra. Pomembno je, da sami in neodvisno vodimo postopke razsodišča, v katerih obravnavamo domnevne kršitve Kodeksa zdravniške etike.

Zdravniška zbornica Slovenije s Slavnostno akademijo ob 25-letnici obeležuje tri pomembne obletnice stanovskega zdravniškega in zobozdravniškega delovanja 25-, 85- in 115-letnico.  

V drugi polovici 19. stoletja so zaradi večje stanovske zavesti in želje oblasti, da bi s predpisi uredili odnos med zdravniki, oblastjo in družbo, začele nastajati zdravniške zbornice. Takratna Kranjska je Zdravniško zbornico za Kranjsko dobila 15. maja 1893. Delovala je do leta 1918. 28. aprila 1923 je nastala Zdravniška zbornica za Slovenijo, a je leta 1946 takratna oblast razpustila njena telesa. Ponovno rojstvo Zdravniške zbornice Slovenije pa je omogočil šele Zakon o zdravstveni dejavnosti, sprejet leta 1992.

Zdaj zbornica združuje 8.059 zdravnikov in 1.958 zobozdravnikov. Mandat sedanjega vodstva se je začel pred desetimi meseci s skoraj povsem prenovljenim vodstvom. »Pogumno smo se lotili izzivov in začeli uresničevati program, ki smo ga predstavili v času volitev, hkrati pa odgovarjali na izzive, ki nam jih ves čas postavlja politika z napovedano – in po našem mnenju ne preveč posrečeno – zdravstveno reformo, kar bo prizadelo predvsem naše paciente,« je še povedala v nagovoru dr. Zdenka Čebašek - Travnik.

V zaključku je poudarila, da se od 13. februarja letos v zbornici intenzivno dela na treh področjih: sanaciji stavbe, v kateri domujemo, prenovi pravnih aktov in predvsem na oživitvi delovanja zbornice, za katero želimo, da bi se razvijala v prijazen dom za vse naše člane. »Ob takih priložnostih ta naša modra dvorana poka po šivih in nas napolni s ponosom in upanjem, da bo naša zbornica še dolgo opravljala svoje poslanstvo,« je zaključila nagovor.