Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pa vendar se premika na bolje

16.11.2017 15:47

Na Zdravniški zbornici Slovenije je v sredo, 15. novembra, potekalo drugo delovno srečanje na temo uresničevanja priporočil iz Poročila mednarodne komisije o presoji dejavnosti otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana za obdobje 2007-2014.

Prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., strokovna direktorica UKC Ljubljana, in generalni direktor mag. Andraž Kopač sta predstavila dosedanje aktivnosti na tem področju in izpostavila ustanovitev in delovanje Centra za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami.

Center za sedaj deluje v obliki rednih sestankov strokovnjakov z vseh specialističnih področij. O srečanjih vodijo zapisnike, tako da je mogoče spremljati izvajanje sprejetih nalog, je pojasnilo vodstvo UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana je z Univerzitetno bolnišnico Motol v Pragi sklenil pogodbo o sodelovanju na področju vseh specialnosti, vpletenih v obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami, za obdobje šestih mesecev z možnostjo podaljšanja. S to pogodbo je po 10 letih zagotovljena navzočnost otroškega kardiokirurga iz Prage v UKCL vse delovne dni v tednu, podrobno pa so določeni tudi drugi pomembni vidiki sodelovanja, med drugim tudi pomoč pri izobraževanju slovenskih zdravnikov. Tako se je obravnava otrok s prirojenimi srčnimi napakami dvignila na kakovostno višjo in varnejšo raven.

»S tema dvema nalogama je bilo izpolnjeno bistveno priporočilo iz Poročila mednarodne komisije o presoji dejavnosti otroške srčne kirurgije, o čemer je seznanjeno tudi ministrstvo za zdravje. To se s pripravljenimi programi in pogodbo o sodelovanju strinja. S tem je izpolnjena najpomembnejša točka iz priporočil nadzora. Prihodnje aktivnosti v tej smeri bo načrtoval in izvajal projektni svet, ki bo pripravil vse potrebno za ustanovitev samostojne organizacijske enote – nacionalnega centra,« po sestanku poudarja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek-Travnik.

Sodelujoči na sestanku delovne skupine so se strinjali, da ugotavljanje odgovornosti za ugotovljene nepravilnosti delovanja programa otroške srčne kirurgije v preteklosti ni predmet pogovorov v tej zasedbi.

Vprašanje izvedbe strokovnih nadzorov je vsebinsko predstavil predsednik Odbora za strokovno-medicinska vprašanja pri ZZS asist. Borut Gubina, dr. med. in pojasnil razlike med vrstami nadzorov, ki jih je doslej izvajala ZZS v okviru javnih pooblastil. Redni strokovni nadzori ves čas potekajo brez zapletov. Pri izrednih nadzorih pa se postavlja vprašanje, ali je ZZS dolžna opravljati takšne nadzore na zahtevo policije in tožilstva. O tem je razpravljal Odbor za strokovno-medicinska vprašanja in sprejel sklep, da se izvajanje tovrstnih nadzorov zaustavi do odločitve drugih organov zbornice. Odbor meni, da zaključki strokovnih nadzorov niso namenjeni sodnim postopkom zoper zdravnike ampak služijo izboljšanju kvalitete obravnave bolnikov. Predsednik odbora tudi predlaga, da bi se po seji Izvršilnega odbora ZZS sklical skupni sestanek ZZS, MZ in MNZ o tej temi.

Najvišji predstavniki Ministrstva za zdravje, UKC Ljubljana in Zdravniške zbornice Slovenije so se na prvem skupnem delovnem srečanju o uresničevanju priporočil mednarodnega strokovnega nadzora iz Poročila o presoji dejavnosti otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana sestali 20. septembra in se zavezali k nadaljnjemu sodelovanju do dokončne uresničitve vseh priporočil iz mednarodnega nadzora. Pobudo za skupna delovna srečanja je 30. avgusta 2017 podala in sestanek sklicala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek-Travnik. Več >>>