Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Odziv predsednice ZZS dr. Zdenke Čebašek - Travnik na zaključek zbiranja podpore za razpis referenduma o noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej)

07.11.2017 13:52

Ljubljana, 7. november 2017. »Po za zdaj pridobljenih podatkih je bilo do včeraj do polnoči na upravnih enotah overjenih skupaj 11.741 podpisov podpore za razpis referenduma o Zakonu o zdravstveni dejavnosti (ZZDej). Številka še ni dokončna, saj še niso evidentirani vsi elektronsko prispeli podpisi podpore. Vsem prebivalcem, ki ste se poglobili v besedilo zakona in oddali svoj overjen podpis, se zahvaljujemo. Iz osebnih stikov s prebivalci lahko jasno povzamemo, da večina ne ve in ne razume, kaj novela ZZDej prinaša za vsakega posameznika. V ospredju je ostalo sporočilo, da je zakon namenjen discipliniranju zdravnikov, in jih s tem posredno označilo za odgovorne za slabosti našega zdravstvenega sistema. 

Ob trudu posameznikov, še posebej mladih zdravnikov, se sprašujem, kako je mogoče, da so se ravno za ta referendum pojavljale številne težave pri overjanju podpisov na upravnih enotah. Kljub temu, da referendum ne bo razpisan, pa bomo javnost redno obveščali o škodljivih posledicah novele ZZDej.

Ker danes poteka posvet na temo osebna odgovornost za zdravje in dolžnosti posameznikov, kot predsednica Zdravniške zbornice Slovenije zastavljam vprašanje, kaj je osebna odgovornost – kaj to dejansko pomeni? Kdo jo ugotavlja in kaj so posledice opustitve osebne odgovornosti v najširšem smislu. Kako so povezane pravice, dolžnosti in odgovornosti posameznikov v našem zdravstvenem sistemu?

V luči današnjega posveta izpostavljam osebno odgovornost. Doslej ste lahko tudi mediji opazili, da aktivno sodelujem z vsemi, ki pripravljajo programe in dogodke, povezane z odgovornostjo za lastno zdravje: vprašanja cepljenja, prepoznavanje demence, moških bolezni, bolezni v ustni votlini, paliativna oskrba in da – sodelujem tudi v akciji »Naj javno stranišče«. Moja odgovornost je drugačne narave, saj nisem več toliko v neposrednem stiku s pacienti, zato pa si prizadevam, da se sliši tudi njihov glas. Predvsem tam in takrat, ko se sami ne morejo ali ne želijo oglasiti.

Zato sem se osebno zavzemala, da bi novela ZZDej izpustila največje sistemske napake, ki jih vnaša v naš zdravstveni sistem in zaradi katerih bo v prihodnosti otežena dostopnost do zdravstvenih storitev. Žal naših in mojih osebnih opozoril mediji večinoma niso želeli predstavljati javnosti. Kako si sicer razlagati, da so mladi zdravniki razposlali svoja sporočila  na več kot 300 medijskih naslovov – skoraj brez vsakega odziva. Kako razumeti, da je iz arhiva RTV Slovenija izginila oddaja Dogodki in odmevi, v kateri je bilo poročilo o novinarski konferenci v zvezi z zbiranjem podpisov za referendum, in kako dejstvo, da je nacionalna televizija prestavljala soočenje med zbornico in ministrstvom za zdravje v času, ko je še bilo mogoče overiti podpis za referendum?

Ne čutim se osebno odgovorna za to, da v javnost ni prišlo več obvestil o potencialni škodljivosti ZZDej, saj je zdravniška zbornica o tem obveščala po vseh razpoložljivih poteh. Bilo bi neodgovorno in neetično, če tega ne bi naredila. Prav tako, kot bi se počutila neodgovorna, če ne bi ob različnih priložnostih izpostavljala nevarnosti, ki smo jim izpostavljeni zdravstveni delavci. A zakonodajalec ni pristal na podane predloge za povečanje naše varnosti na delovnem mestu niti s tem, da bi povečal in zaostril odgovornost pacientov (in njihovih spremljevalcev) za njihovo nasilno vedenje znotraj zdravstvenega sistema.

Dobro je, da spodbujamo osebno odgovornost za zdravje na vseh ravneh, da se pa hkrati zavedamo, da smo kot izpostavljeni ali izvoljeni posamezniki osebno odgovorni tudi za to, da bo naš zdravstveni sistem ostal dobro dostopen za vse, ki ga bomo potrebovali že danes ali v bližnji prihodnosti,« je v današnji izjavi za javnost izpostavila dr. Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.