Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Skrbite za zdrava usta in zobe! Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, 20. marcu 2017

17.03.2017 16:08

V Ljubljani, 17. marca 2017

Na svetu več kot 3,9 milijarde ljudi boleha za eno od ustnih bolezni, zato je pomembno ozaveščanje o skrbi za zdrava usta in zobe, saj je to eden glavnih pogojev za dobro telesno in psihično počutje.

Svetovnemu dnevu »ustnega zdravja«, ki ga po vsem svetu praznujemo 20. marca, se letos pridružujemo tudi slovenski zobozdravniki s projektom, v katerem bomo prebivalcem ponudili brezplačen preventivni pregled ustne votline.

Vizualija_novica_ustna votlina

Letos je svetovni dan namenjen predvsem opozarjanju naših pacientov, da se zavejo pomena zdravih ust in zob ter osvojijo dobre higienske navade, ki jim bodo pomagale izogniti se mnogim težavam. Poleg skrbnega čiščenja zob so tudi redni zobozdravniški pregledi od rojstva dalje najboljša naložba, da bomo ohranili zobe in zdrava usta do starosti. Za zdrava in čista usta moramo skrbeti po vsaki jedi, vsak dan, vse življenje.

Sporočilo letošnje akcije je: V skrbi za ustno zdravje vzemite v roke zobno ščetko!

Slovenski zobozdravniki želimo ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki bo 20. marca 2017, sporočiti, da je ustno zdravje bistvenega pomena za splošno zdravje, temeljna človekova pravica in dolžnost. To je potrdila tudi deklaracija o nenalezljivih boleznih, ki so jo leta 2011 sprejeli v Organizaciji združenih narodov. Slabo ustno zdravje je pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni, ki so vodilen globalni zdravstveni problem (diabetes, srčno-žilne bolezni, rak ...). Slovenski zobozdravniki bomo v skrbi za svoje paciente in pod okriljem Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKCL in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike nadaljevali projekt »Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje«. V projekt je že vključenih več kot 500 zobozdravnikov, ki bodo v mesecu maju opravili brezplačne preventivne preglede ustne votline, da bi odkrili morebitne zgodnje maligne spremembe.

V soboto, 18. marca 2017, pa bo 500 zobozdravnikov, ki so se prijavili v projekt, obnovilo in dopolnilo svoje znanje o raku ustne votline na seminarju Zobozdravnik vidi bolje. Zato lahko reši življenje.

Dr. Diana Terlević Dabić, dr. dent. med., vodja projekta Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje Zdravniška zbornica Slovenije

Program seminarja
Več o projektu Pravočasen pregled ustne votline
Več o svetovnem dnevu ustnega zdravja