Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

ZZS in Fides: Slovenski zdravniki so preobremenjeni

01.12.2016 11:30

»Slovensko zdravstvo potrebuje strukturno reformo.« Tako se glasi ključno sporočilo, ki sta ga na novinarski konferenci 29. 11. 2016 z javnostjo delila Fides in Zdravniška zbornica Slovenije.

»Zdaj se nekaj premika, a potrebovali bomo še vsaj 10 let, da se bomo po številu zdravnikov približno izenačili z evropskim povprečjem, medtem ko nekaterih držav ne bomo ujeli še 50 let,« je opozoril predsednik ZZS prim. Andrej Možina.

Na konferenci so bili predstavljeni podatki in študije o preobremenjenosti slovenskih zravnikov. Na (pre)veliko breme, ki ga na plečih nosijo zdravniki, je opozorila tudi družinska zdravnica dr. Nena Kopčavar Guček. Raziskava o umrljivost zdravnikov v Sloveniji iz leta 2000 je po njenih besedah pokazala, da zdravnice umirajo izrazito mlajše kot ostale Slovenke. Med specializanti družinske medicine pa so v drugi raziskavi ugotovili, da je bila polovica močno čustveno izčrpanih, 43 odstotkov jih je zaznavalo visoko raven depersonalizacije, 46 odstotkov nizek občutek osebne izpolnitve, niso bili zadovoljni s svojim poklicem in delom.

Predsednica sveta za izobraževanje zdravnikov dr. Bojana Beović je poudarila, da smo Slovenci na repu EU, kar zadeva preskrbljenost z zdravniki. »Se pa stvari izboljšujejo s povečevanjem števila vpisanih študentov na obeh medicinskih fakultetah,« je ocenila.

Bojana Beović in Andrej Možina sta spomnila tudi na evropsko direktivo o delovnem času, ki jo že uvaja Avstrija in prinaša 40-urni delovnik za zdravnike. Predsednik ZZS Andrej Možina je prepričan, da bi se slovenski zdravstveni sistem v času stavke že lahko zlomil, če zdravniki z enega konca Slovenije ne bi hodili dežurat še drugam. »Tisti zdravniki, ki imajo toliko energije in volje, da to počnejo, s tem pa živijo nezdravo in rešujejo slovenski zdravstveni sistem, ne zaslužijo oznake dvoživke, zaslužkarji. Ti kolegi delajo po 250 ali 300 ur mesečno. Tudi zato prihaja do tako dramatičnih posledic na zdravstvenem stanju zdravnikov,« je zatrdil in dodal, da so mladi zdravniki že opozorili, da se sami ne nameravajo tako razdajati.

Povzeto po STA

image2289

Z leve Janusz Klim, dr. med., podpredsednik Fidesa in prim. Andrej Možina, dr. med., predsednik ZZS