Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Stališče ZZS ob napovedi splošne stavke slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov

08.11.2016 15:00

Ljubljana, 8. november 2016 - Mesec dni od napovedi in po neuspešnih pogajanjih med vlado in sindikatom Fides se je danes ob 7. uri začela splošna stavka zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Zdravniki bodo v času stavke delali polni delovni čas, ki velja za državne uslužbence, tj.  40 ur na teden. Hkrati bodo z ustrezno prerazporeditvijo dela zagotovili varno obravnavo najbolj ranljivim skupinam državljanov.

Stavka, ki delovni čas zdravnikov zgolj vrača v okvir normalnih delovnih obremenitev, v dobrem zdravstvenem sistemu ne bi smela povzročiti motenj za bolnike. A v slovenskem zdravstvu, ki sistemsko računa na vsesplošno kršenje evropskih delovnih in strokovnih normativov, bo normalizacija delovnega časa zdravnikov na žalost prizadela bolnike in hkrati pokazala veliko strukturno vrzel med politično iluzijo in realnostjo našega zdravstva. V Zdravniški zbornici Slovenije zato z veliko zaskrbljenostjo in obžalovanjem že dalj časa nemočno spremljamo trenutne razmere v slovenskem zdravstvu, ki se še naprej poslabšujejo. Vsa prizadevanja zdravnikov in zobozdravnikov  Slovenije v zadnjih letih po čimprejšnjih strukturnih spremembah v zdravstvu so naletela na neodzivnost aktualne zdravstvene politike. Nadaljuje se zdravstvena politika brez vizije in nepripravljenost na celostno reformo zdravstva postaja vse bolj očitna. S tem postaja vse bolj ogroženo javno zdravstvo, torej tisto, za katero se, žal le na deklarativni ravni, zavzema trenutna politika.

Uveljavitev  standardov in normativov je ena osrednjih zahtev ne samo zdravniškega sindikata, pač pa tudi vseh ostalih zdravniških organizacij. Zdravniki si že leta prizadevamo za urejene delovne razmere, ki naj omogočijo bolnikom dovolj časa za varno in kakovostno zdravstveno obravnavo. Tako kot smo v svojem poslanstvu zavezani dobrobiti bolnikov, moramo hkrati vedno znova opozarjati odgovorne na neustrezne delovne pogoje in razmere za varno delo z bolniki.

V razmerah, ko je nezadovoljiv dialog med slovenskimi zdravniki in aktualno politiko vse bolj očiten, zdravstvena reforma pa vse bolj oddaljena, v Zdravniški zbornici Slovenije podpiramo splošno stavko  zdravniškega sindikata Fides in jo razumemo kot najresnejši poziv odgovornim v družbi k ureditvi nakopičenih težav v zdravstvu.